Liverpool: Primjena VAR-a treba ublažiti, a ne pogoršati pritisak na sudije

Sudijska komisija engleske Premier lige priznala je grešku na utakmici Liverpoola i Tottenham, te navela da je ‘kriv ljudski faktor’ u VAR sobi te najavila sankcije za sudije.

Liverpoolu je poništen gol u 34. minutu zbog navodnog ofsajda, VAR je potvrdio odluku, ali je kasnije utvrđeno da je napravljena velika greška i da nije bilo ofsajda (Reuters)

U potpunosti razumijem pritisak pod kojim sudije rade, ali ti pritisci bi trebali biti ublaženi, a ne pogoršani primjenom VAR-a, poručili su iz Liverpoola još jednom ističući kako su nezadovoljni suđenjem na meču sedmog kola Premier lige sa Tottenhamom.

Utakmica je završena pobjedom Tottenhama rezultatom 2:1. Liverpool je meč završio sa dva igrača manje, pošto su isključeni Curtis Jones u 26. i Diogo Jota u 69. minutu, prenosi Tanjug.

Liverpoolu je poništen gol u 34. minutu pri rezultatu 0:0. Pomoćni sudija je pokazao da je nogometaš Liverpoola Luis Diaz bio u ofsajdu. VAR (Video Assistant Referee) je potvrdio ovu odluku, ali je kasnije utvrđeno da je napravljena velika greška i da Luis Diaz nije bio u ofsajdu.

Sudijska komisija engleske Premier lige priznala je grešku, naveli su da je „kriv ljudski faktor“ u VAR sobi i najavili su sankcije za sudije Darrena Englanda i Dana Cooka.

‘Značajna ljudska greška’

„Liverpool prihvata priznanje PGMOL-a (Sudijske komisije engleske Premier lige) da je greška napravljena. Jasno je da nije došlo pravilne primjene pravila igre, što je dovelo do narušavanja integriteta sporta“, smatraju u Liverpoolu. „U potpunosti prihvatamo pritisak sa kojim sudije rade, ali ti pritisci bi trebalo da budu ublaženi, a ne pogoršani primjenom VAR-a. Za nas je nezadovoljavajuće da nije bilo dovoljno vremena da se donese ispravna odluka i da nije bilo naknadne intervencije“.

Liverpool dalje navodi da je da su takvi propusti već kategorisani kao „značajna ljudska greška“.

„Bilo kakve odluke i ishodi, treba da se utvrde samo pregledom i uz punu transparentnost. Ovo je od vitalnog značaja za pouzdanost donošenja odluka u budućnosti, jer se odnosi na sve klubove u kojima se učenje koristi za poboljšanje procesa kako bi se osiguralo to da se ovakva situacija više ne bi ponovila. U međuvremenu ćemo istražiti raspon dostupnih opcija, s obzirom na jasnu potrebu za eskalacijom i rješavanjem“, poručuje Liverpool.

Izvor: Agencije