I Salah pozvao na okončanje masakra u Gazi

Kapiten egipatske nogometne reprezentacije ranije je kritikovan jer nije stao u odbranu Palestinaca.

Mohamed Salah reagovao na događaje u Gazi
Mohamed Salah je na Instagramu, gdje ima gotovo 63 miliona pratilaca, reagovao na događaje u Gazi (Reuters)

Egipatski nogometaš i član engleskog Liverpoola Mohamed Salah pozvao je na okončanje “masakra” u Gazi, kazavši da dostavljanje humanitarne pomoći u opkoljenu palestinsku enklavu mora biti odmah dopušteno.

Prvi komentar 31-godišnjeg napadača o produbljivanju sukoba između Izraela i Gaze uslijedio je nakon rastućeg bijesa zbog smrti gotovo 500 osoba u napadu na arapsku bolnicu Al-Ahli u gradu Gazi.

Palestinske vlasti kažu da je eksploziju uzrokovao izraelski zračni napad, dok Izrael tvrdi da je eksploziju izazvala zalutala raketa koju je ispalila oružana grupa Palestinski islamski džihad (PIJ).

“Nije lako govoriti u ovakvim trenucima. Bilo je previše nasilja, previše dešavanja koja lede krv u žilama i previše brutalnosti”, rekao je Salah u videu koji je podijelio sa svojih 62,7 miliona pratilaca na Instagramu.

Nogometaš, koji je kapiten egipatske reprezentacije, kritikovan je ranije jer nije stao u odbranu Palestinaca. Neki kritičari pokrenuli su online kampanju za prestanak praćenja Salaha na društvenim mrežama.

“Nepodnošljivo je pratiti eskalaciju kojoj svjedočimo posljednjih sedmica. Svaki život je svet i mora se sačuvati. Ovo se mora zaustaviti, porodice se razvajaju.”

Salah, koji je s Liverpoolom osvojio Ligu prvaka i Premijer ligu, jedan je od najpopularnijih sportista u arapskom svijetu.

‘Užasne scene’

Gaza je pod opsadom od 7. oktobra, nakon što su borci Hamasa pokrenuli iznenadni napad na Izrael ubivši oko 1.400 ljudi, a nekolicinu zarobivši. Izrael je odgovorio objavom rata, nemilosrdno bombardujući teritorij na kojem živi 2,3 miliona ljudi. U napadima je do sada ubijeno gotovo 3.480 Palestinaca.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je boravio u Tel Avivu, istakavši da je Izrael saglasan sa zahtjevom njegove zemlje da, usred sve veće zabrinutosti zbog nestašice zaliha i upozorenja o humanitarnoj katastrofi, dopusti ulazak pomoći u Gazu.

Enklava je već bila pod 16-godišnjom izraelskom blokadom.

Egipat je saopćio da će otvoriti granični prijelaz Rafah za 20 kamiona humanitarne pomoći.

“Jasno je da humanitarna pomoć Gazi mora biti dopremljena odmah. Ljudi žive u užasnim uvjetima”, dodao je Salah. “Scene iz bolnice su užasne. Stanovnicima Gaze hitno su potrebni hrana, voda i medicinske zalihe. Pozivam svjetske čelnike da se udruže kako bi spriječili dalji pokolj nevinih duša – humanost mora pobijediti.”

Izvor: Al Jazeera i agencije