Skijanje: Mikaelu Shiffrin jedna pobjeda dijeli od Stenmarkovog rekorda

Američka skijašica je u Špindleruvom Mlynu ostvarila 85. pobjedu u karijeri.

Prošlog utorka, Amerikanka je u italijanskom Kronplatzu oborila ženski rekord, (Reuters)

Amerikanka Mikaela Shiffrin ostvarila je 85. pobjedu u Svjetskom kupu u skijanju, nakon što je u subotu pobijedila u slalomu u češkom Špindleruvom Mlynu.

Shiffrin je nakon dvije vožnje imala 60 stotinki prednosti nad drugoplasiranom Njemicom Lenom Duerr, dok je treća bila Švicarkinja Wendy Holdener, sa sekundom i 31 stotinki slabijim rezultatom od pobjednice.

S novom pobjedom, 27. godišnja američka skijašica, trenutno najbolja slalomašica svijeta, približila se švedskoj legendi Ingemaru Stenmarku, koji još od 1989. godine drži rekord po broju pobjeda u Svjetskom kupu, 86.

Prestigla Lindsay Vonn

Prošlog utorka, Amerikanka je u italijanskom Kronplatzu oborila ženski rekord, koji je do tada dijelila sa sunarodnjakinjom Lindsay Vonn (82). Dan kasnije, ostvarila je pobjedu na istoj stazi i došla do 84. trijumfa u historiji, piše Reuters.

Shiffrin u ukupnom poretku Svjetskog kupa ima 1.617 bodova, čak 671 više od drugoplasirane Petre Vlhove, te je zapravo praktično već osigurala svoj peti Veliki kristalni globus.

Hrvatska skijašica Leona Popović osvojila je sedmo mjesto, nakon što je zabilježila najbolje vrijeme u drugoj utrci. U prvoj utrci, bila je na 20. poziciji.

Izvor: Agencije