Košarkaški svijet oduševljen igračima i navijačima BiH

Bosna i Hercegovina je pobjedom nad evropskim prvacima ostvarila historijski uspjeh; ali nije samo igra na terenu privukla pažnju medija i društvenih mreža.

Vrlo raspoloženi i glasni navijači takođe su privukli pažnju društvenih mreža (FIBA/Twitter)

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je oduševila košarkaški svijet pobjedom aktuelnih evropskih prvaka Slovenaca na Eurobasketu, a nisu izostale reakcije medija i društvenih mreža.

Uz riječi da “možete biti sigurni da se BiH ne povlači nikom”, zvanični FIBA-in Twitter profil Eurobasketa 2022. podijelio je akciju bh. košarkaša koja je završila zakucavanjem.

Zvanični FIBA-in profil je podijelio slavlje bh. košarkaša sa mnogobrojnim navijačima u dvorani u Kelnu.

A vrlo raspoloženi i glasni navijači takođe su privukli pažnju društvenih mreža.

Uz riječi da “Bosna slavi svoj zasluženi #Eurobasket BAJRAM nakon pobjede nad prvacima”, FIBA je podijelila fotografije velikog slavlja.

Pjesma raspoloženih košarkaša Bosne i Hercegovine zajedno sa navijačima, takođe je privukla pažnju.

Mediji u regiji: Senzacija na Eurobasketu

Regionalni mediji su posvetili veliku pažnju pobjedi bh. košarkaša.

“Senzacija na Eurobasketu. BiH u drami srušila Dončićevu Sloveniju”, napisao je najčitaniji hrvatski portal Index, dodavši da se “ekipa BiH nije prepala Luke Dončića i Gorana Dragića.”

(Index.hr)

Dan nakon poraza, Index piše da su “Slovenci u šoku nakon poraza od BiH”, ali i navode riječi slovenskog selektora Aleksandra Sekulića koji priznaje da je “BiH zasluženo pobijedila”, uz riječi da “mi nismo bili pravi od prve minute”.

Na društvenim mrežama pažnju je privukla nervozna reakcija inače mirnog Luke Dončića u time-outu na samom kraju utakmice.

Jutarnji je napisao kako je “Bosna i Hercegovina šokirala Dončića i društvo” i da je BiH ostvarila jednu od najvećih pobjeda u svojoj historiji.

Srbijanski Telegraf.rs je išao sa naslovom “Musa ‘odrao’ Dončića i evropske prvake Slovence: Istorijska pojeda BiH na Eurobasketu!”, naglasivši da su ‘komšije’ došle do historijski najveće pobjede na Eurobasketu.

Mondo.rs piše kako je “BiH srušila evropskog šampiona” i da je sada nastala “potpuna ludnica u Grupi smrti”.

‘Bosanski zmaj je imao previše glava’

Slovenci su sa velikim zanimanjem pratili okršaj Slovenije i BiH, a nakon poraza slijede pohvale za glavne zvijezde bh. tima. Bh. centar Jusuf Nurkić podsjetio je slovenskog novinara portala 24ur na riječi izgovorene prije nekoliko dana: “Rekao sam ti da se možemo igrati sa bilo kim.”

(Delo.si)

Slovenski portal Delo istakao se naslovom – “Bosanski zmaj je imao previše glava, Slovenija je izgubila prvi put” (Zmaji iz BiH so imeli preveč glav, Slovenija prvič izgubila).

Reprezentacija Bosne i Hercegovine sljedeću utakmicu igra u utorak protiv Francuske, koju je nedavno pobijedila u kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo u košarci. Za siguran prolaz u sljedeću fazu takmičenja, bh. košarkašima je potrebna još jedna pobjeda.

Slovenci igraju protiv domaćina Njemačke.

Izvor: Al Jazeera i agencije