Jordanov dres prodan za rekordnih 10,1 miliona dolara

Dres Michaela Jordana postao je najskuplji dio sportske opreme nošen na nekoj utakmici u historiji; prethodni rekord držao je Maradonin dres sa Svjetskog prvenstva 1986.

Očekivalo se da će Jordanov dres postići cijenu od tri do pet miliona dolara, no iznos je nadmašio sva očekivanja (Reuters)

Dres legendarnog američkog košarkaša Michaela Jordana iz prve utakmice finala NBA lige 1998. prodan je za 10,1 miliona dolara na aukciji, što ga čini najskupljim dijelom sportske opreme nošenim na nekoj utakmici u historiji, javlja Reuters.

Prethodni rekord postavljen je ranije ove godine kada je dres argentinskog nogometnog majstora Diega Maradone, u kojem je protiv reprezentacije Engleske na Svjetskom prvenstvu 1986. godine postigao pogodak “Božjom rukom”, prodan za 9,3 miliona dolara.

“U sedmicama otkako smo najavili aukciju, osjetilo se uzbuđenje ne samo ljubitelja sporta, već i kolekcionara koji su željni posjedovati rijedak komad povijesti”, rekao je Brahm Wachter, Sotheby'sov voditelj Streetweara i modernog kolekcionarstva.

Dokaz da je ‘najveći svih vremena’

“Još jednom, današnji rekordni rezultat učvršćuje Michaela Jordana kao nespornog ‘najvećeg svih vremena’ (Greatest of All Time, G.O.A.T.), dokazujući da su njegovo ime i neusporediva ostavština jednako relevantni kao što su bili prije gotovo 25 godina”, dodao je Wachter.

Očekivalo se da će Jordanov dres postići cijenu od tri do pet miliona dolara, no iznos je nadmašio sva očekivanja, prenosi Hina.

Chicago Bullsi su u finalu NBA lige 1998. godine, predvođeni Jordanom, pobijedili Utah Jazz sa 4-2 osvojivši šesti naslov prvaka.

Izvor: Agencije