Ukrajinac Usik odbranio naslov prvaka svijeta

U revanš meču u Džedi, ukrajinski bokser je podijeljenom odlukom sudija pobijedio Britanca Joshuu.

Usik: Posvećujem ovu pobjedu mojoj domovini, mojoj porodici, mome timu i svim vojnicima koji brane moju državu (EPA)

Ukrajinac Oleksand Usik odbranio je naslov svjetskog bokserskog prvaka u teškoj kategoriji savladavši i u revanš meču, održanom u saudijskom gradu Džedi, Britanca Anthonyja Joshuu, ovog puta podijeljenom odlukom sudija.

Usik je u septembru prošle godine savladao Joshuu u Londonu jednoglasnom odlukom sudija te od njega preuzeo naslov svjetskog prvaka, a odmah nakon te borbe dogovren je i revanš.

Iako je Joshua pružio bolju borbu nego u Londonu, brži Usik je još jednom zadao više udaraca te zadržao pojaseve Svjetske bokserkse asocijacije (WBA), Svjetske bokserske organizacije (WBO), Međunarodne bokserske federacije (IBF) i Međunarodne bokserkse organizacije (IBO).

„Za moju domovinu“

Sinoćnji meč je održan u sportskoj dvorani koja se zove po kralju Abdullahu. Na kraju meča, američki sudija je glasao za Joshuu, dok su za Usika glasali britanski i ukrajinski arbitri.

„Posvećujem ovu pobjedu mojoj domovini, mojoj porodici, mome timu i svim vojnicima koji brane moju državu, svima vam puno hvala“, kazao je 35-godišnji Usik nakon pobjede.

Ovo mu je 20 pobjeda u isto toliko mečeva, dok je za Joshuu ovo treći poraz u karijeri.

Izvor: Agencije