Jonas Vingegaard pobjednik ‘Tour de Francea’

Danac je superiornom vožnjom u protekle tri sedmice slavio na najvećoj biciklističkoj trci na svijetu koja je počela u glavnom gradu njegove Danske, a završila u Parizu.

Jonas Vingegaard je ukupno ostvario 3:34 minute bolje vrijeme od drugoplasiranog Tadeja Pogačara (Reuters)

Danac Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) pobjednik je ovogodišnjeg izdanja najveće biciklističke utrke na svijetu, “Tour de France” koja je završila u nedjelju u Parizu.

Ono što je bilo jasno još od četvrtka, kada je slavio u posljednjoj brdskoj etapi sa ciljem na vrhu uspona na Hautacamu, postalo je i službeno kada je u nedjelju prošao ciljem posljednje, 21. etape vožene sa startom i ciljem u Parizu u dužini od 116 kilometara.

Vingegaard je superiornom vožnjom u protekle tri sedmice slavio na utrci koja je počela u glavnom gradu njegove Danske, a završila na Elizejskim poljanama u Parizu.

(Reuters)

On je ukupno ostvario 3:34 minute bolje vrijeme od drugoplasiranog Slovenca Tadeja Pogačara (UAE Emirates) pobjednika posljednja dva “Toura”, i čak 8:13 minuta od trećeg Britanca Gerainta Thomasa (INEOS Grwnadiers), pobjednika iz 2018. godine.

Pogačar slavio na prethodna dva ‘Toura’

Prošle godine je Pogačar dominirao “Tourom” te slavio sa 5:20 minuta ispred drugog Vingegaarda, a ove godine su se uloge gotovo u potpunosti zamijenile.

Vingegaard je tako postao drugi Danac pobjednik “Toura”. Ranije je to, 1996. godine uspjelo Bjarneu Riisu, koji je mnogo godina kasnije priznao korištenje dopinga na putu do tog trijumfa.

Pobjednik posljednje etape u Parizu je Belgijanac Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), a on je do svoje druge etape na ovogodišnjoj utrci stigao nadmašivši u završnom sprintu Holanđanina Dylana Groenewegena (BikeExchange) i Norvežanina Alexandera Kristoffa (Intermarche-Wanty-Gobert), obojicu ranije pobjednike na Elizejskim poljanama.

Izvor: Agencije