Počelo suđenje Platiniju i Blatteru

Michelu Platiniju i Seppu Blatteru prijeti kazna do pet godina zatvora zbog prijevare, nepoštenog upravljanja, zlostavljanja povjerenja i korupcije.

Dvojici bivših čelnika evropskog i svjetskog nogometa sudit će se pred Saveznim kaznenim sudom u Bellinzoni (EPA)

Suđenje bivšem čelniku organizacije UEFA, Michelu Platiniju i bivšem predsjedniku krovne kuće svjetskog nogometa FIFA, Seppu Blatteru, kojima se sudi za sumnjivu isplatu dodijeljenu Platiniju 2011. godine, počelo je u srijedu u Švicarskoj, javlja AFP.

Dvojici bivših čelnika europskog i svjetskog nogometa sudit će se pred Saveznim kaznenim sudom u Bellinzoni, a presuda u slučaju, koji je uništio njihove karijere, trebala bi biti donešena 8. jula.

Francuzu Platiniju (66) i Švicarcu Blatteru (86) prijeti kazna do pet godina zatvora zbog “prijevare, nepoštenog upravljanja, zlostavljanja povjerenja i korupcije”.

Plaćali ga i nakon prestanka angažmana

Tužiteljstvo ih tereti da su nezakonito pribavili, na štetu FIFA-e, dva miliona švicarskih franaka (1,8 miliona eura), koje je primio Platini, temeljem ugovora iz 1999. godine između njih dvojice, a kojim se Francuzu za savjetodavne usluge isplaćivala godišnja naknada od 300.000 švicarskih franaka.

Početkom 2011. godine, više od osam godina nakon završetka savjetničke djelatnosti, Platiniju je Blatter, odnosno FIFA, uplatila dva miliona švicarskih franaka, na temelju navodnih zaostalih potraživanja.

Za tužiteljstvo je riječ o neutemeljenom plaćanju, dobivenom vještim dovođenjem u zabludu unutarnje kontrole FIFA-e lažnim tvrdnjama dvojice čelnika.

Izvor: Agencije