Počinju Zimske paraolimpijske igre, u Peking stigli i Ukrajinci

Na Igrama u Pekingu nastupit će više od 600 paraolimpijaca iz 49 zemalja svijeta, među njima i Ukrajinci, ali ne i Rusi i Bjelorusi kojima je uskraćeno učešće.

'Pravo je čudo što smo ovdje, putovali smo više od četiri dana', kazao je Valerij Suškevič, predsjednik Ukrajinskog paraolimpijskog odbora, po dolasku u Peking (EPA)

Usprkos ratnim razaranjima koja su pogodila njihovu zemlju, ukrajinski sportaši s invaliditetom stigli su u Peking gdje će se od 4. do 13. marta održati Zimske paraolimpijske igre, javlja Hina.

Na Igrama u Pekingu nastupit će više od 600 paraolimpijaca iz 49 zemalja svijeta, među njima i Ukrajinci, ali ne i Rusi i Bjelorusi kojima je uskraćeno sudjelovanje.

“Pravo je čudo što smo ovdje, putovali smo više od četiri dana”, kazao je Valerij Suškevič, predsjednik Ukrajinskog paraolimpijskog odbora, po dolasku u Peking.

“Međutim, nedolazak ovdje bio bi lagana opcija. Supersila želi uništiti moju zemlju, našu zemlju i naša prisutnost na Paraolimpijskim igrama nije samo prisutnost – ovo je znak da je Ukrajina bila i ostat će država. To je simbol da je Ukrajina živa”, dodao je.

Zatvoreni zračni prostor Ukrajine i poremećeni kopneni promet od početka ruske invazije doveli su u sumnju dolazak ukrajinskih sportaša u Kinu. No, ipak su se uspjeli probiti autobusom do Milana, odakle su letjeli za Istanbul, pa za Peking.

‘Strašni rat mora se zaustaviti’

Suškevič, koji je i član ukrajinskog parlamenta, doslovno je dva dana spavao na podu autobusa dok su putovali Europom.

“Spavao sam na podu jer nisam mogao spavati na stolici zbog zdravstvenih problema s leđima. Dio naše ekipe je već bio u inozemstvu. Dio ekipe bio je u Ukrajini. Također, sva potrebna sportska oprema bila je u Ukrajini. Svi službenici, menadžeri, liječnici su bili u Ukrajini. Zaista je nevjerojatno da smo uspjeli doći ovdje”, prepričao je Suškevič.

Prema njegovim riječima, strašni rat u njegovoj zemlji mora se zaustaviti. Svjestan je i da će se ukrajinskim sportašima biti teško natjecati.

“Teško je kada znate da svake minute mogu biti ubijeni majka, otac, kćer, sin. Teško je. Ali mi to radimo kao nužnost za našu zemlju. Borite se za mir. Zaustavite rat”, poručio je Suškevič.

Prethodno je Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) izbacio Rusiju i Bjelorusiju sa Zimskih paraolimpijskih igara.

Izvor: Agencije