Skijanje: Mali globusi za Kristoffersena i Worley

Norveški skijaš sezonu je završio kao najbolji slalomaš, a Francuskinja Worley je ukupna pobjednica veleslaloma.

Henrik Kristoffersen osvojio je mali kristalni globus u slalomu, treći put u karijeri (EPA)

Norvežanin Atle Lie McGrath pobjednik je posljednjeg slaloma sezone koji su skijaši u nedjelju vozili na završnici Svjetskog kupa u Courchevelu, dok je njegov sunarodnjak Henrik Kristoffersen, danas drugoplasirani, osvojio mali kristalni globus u disciplini, treći put u karijeri.

McGrath je pobijedio s vremenom 1:34.52, a Kristoffersen je od njega bio sporiji 37 stotinki (1:24.89). Treće mjesto zauzeo je Austrijanac Manuel Feller sa 77 stotinki zaostatka za pobjednikom (1:35.29).

Hrvatski skijaš Filip Zubčić zauzeo je posljednje, 23. mjesto sa 3.15 sekundi zaostatka (1:37.67).

Današnje drugo mjesto donijelo je Kristoffersenu mali kristalni globus u slalomu (451), a drugi je na kraju bio Feller sa 361 bodom.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa, pobijedio je Švicarac Marco Odermatt sa 1.639 bodova, drugi je Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde sa 1.173, a treći Kristoffersen sa 954.

Schiffrin propustila priliku da osvoji 13. globus

Kod žena, koje su vozile veleslalom, Mikaela Schiffrin propustila je veliku priliku da osvoji 13. kristalni globus.

Schiffrin, koja je ranije osigurala naslov ukupne pobjednice Svjetskog kupa za ovu sezonu, imala je šansu osvojiti i mali globus za veleslalom, koji bi joj bio drugi u karijeri u toj disciplini.

Međutim, nakon odlične prve vožnje, u kojoj je bila prva, na putu da u posljednjoj utrci dođe do malog globusa, na kraju je bila tek sedma, dok je mali globus za veleslalom otišao u ruke Fracuskinje Tesse Worley, kojoj je za skok na prvo mjesto u samom finišu sezone, bilo dovoljno četvrto mjesto.

U utrci je pobijedila Italijanka Federica Brignone (2:14.68), sa 31 stotinkom prednosti nad sunarodnjakinjom Martom Bassino, dok je treća bila Slovakinja Petra Vlhova.

Worley je slalomsku sezonu završila sa 567 bodova, 27 više od Šveđanke Sare Hestor, dok je Schiffrin skupila 507.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa, Schiffrin je skupila 1.493, Vlhova 1.309, a Brignoni 1.055.

Izvor: Al Jazeera i agencije