Nadal bez polufinala turnira u Torinu, Alcaraz najmlađi ‘broj 1’

ATP Finale će i dalje ostati jedan od rijetkih turnira koji Rafaelu Nadalu, rekorderu sa 22 Grand Slam naslova, nedostaju u impresivnoj teniskoj biografiji.

Nadal je u prva dva nastupa u Torinu doživio poraze u dva seta od Taylora Fritza i Felixa Auger-Aliassimea (ANSA)

Kad je Casper Ruud osvojio prvi set u dvoboju protiv Taylora Fritza, postalo je jasno da Rafael Nadal više ne može dohvatiti polufinale na završnom ATP turniru u Torinu, a time i da će 19-godišnji Carlos Alcaraz završiti 2022. kao najbolji teniser svijeta i postati najmlađi “broj 1” na kraju sezone u historiji, javlja Hina.

Casper Ruud je pobjedom nad Taylorom Fritzom 6:3, 4:6, 7:6 (6) osigurao plasman u polufinale kao prvoplasirani iz Zelene grupe, dok će se u četvrtak za drugo mjesto boriti Fritz i Auger-Aliassime u međusobnom dvoboju.

Nadal je u prva dva nastupa u Torinu doživio poraze u dva seta od Amerikanca Taylora Fritza i Kanađanina Felixa Auger-Aliassimea.

ATP Finale će i dalje ostati jedan od rijetkih turnira koji rekorderu sa 22 Grand Slam naslova nedostaju u impresivnoj teniskoj biografiji.

‘Ne mislim da sam zaboravio igrati tenis’

Nadalu u ovoj godini ostaje još jedan službeni meč, u četvrtak protiv Caspera Ruuda, polaznika Nadalove akademije, s kojim će u decembru odigrati niz egzibicijskih mečeva po Južnoj Americi, što će mu poslužiti kao svojevrsna priprema za sljedeću sezonu.

“Ne mislim da sam zaboravio igrati tenis ni kako mentalno biti dovoljno snažan. Moram samo ponovno doći do pozitivnih osjećaja, samopouzdanja i čvrstog karaktera koji mi je potreban da bih bio na nivou na kojoj želim biti”, rekao je Nadal nakon poraza od Auger-Aliassimea.

“Ne znam hoću li ikada više doći na taj nivo. No, nemam nikakve sumnje da sam za to spreman umrijeti”, zaključio je Nadal.

U drugoj, Crvenoj grupi u srijedu se sastaju Novak Đoković – Andrej Rubljov i Stefanos Tsitsipas – Daniil Medvedev.

Izvor: Agencije