Umjesto Kine, Katar domaćin Azijskog nogometnog kupa

Domaćinstvo prvenstva, koje se treba održati naredne godine, oduzeto je Kini zbog njenog nastavka provođenja strogih mjera protiv širenja korona virusa.

'Uvjereni smo kako će Katar prirediti spektakl dostojan prestiža kojega ovo takmičenje ima', rekao je Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa, predsjednik AFC-a (EPA)

Azijska nogometna konfederacija (AFC) objavila je kako će domaćin kontinentalnog prvenstva sljedeće godine biti Katar nakon što je domaćinstvo oduzeto Kini zbog njenog nastavka provođenja strogih mjera protiv širenja korona virusa, javlja Reuters.

Uz Katar, koji će od 20. novembra do 18. decembra ove godine ugostiti Svjetsko prvenstvo, kandidati da zamijene Kinu bili su još i Južna Koreja te Indonezija.

“Mogućnostima Katara kao organizatora velikih sportskih događaja te njegovoj sposobnosti posvećivanju detaljima dive se širom svijeta. S postojećom infrastrukturom koja je na svjetskoj razini, kao i vrhunskim sposobnostima kao domaćina, uvjereni smo kako će Katar prirediti spektakl dostojan prestiža kojega ovo takmičenje ima”, rekao je Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa, predsjednik AFC-a.

Nastupaju 24 reprezentacije

Na Azijskom nogometnom kupu, koji je pomaknut na kraj 2023. godine, umjesto njegovog originalnog termina u junu i julu, nastupit će 24 reprezentacije.

Južnoj Koreji u njenoj kandidaturi za domaćinstvo nije pomogla niti činjenica kako se Azijski kup u toj zemlji posljednji put održao davne 1960. godine, dok je Katar bio domaćin 1988. i 2011.

Kako je Katar bio jedan od tri kandidata za domaćinstvo Azijskog kupa 2027. godine, Izvršni odbor AFC-a je nakon ove odluke broj mogućih domaćina takmičenja te godine smanjio na dva – Saudijsku Arabiju i Indiju.

Titulu azijskog prvaka brani katarska reprezentacija.

Izvor: Agencije