Raspored

Svjetskog prvenstva

SP 1938: Italija odbranila titulu pred Drugi svjetski rat

Mundijal 1938. odigran je u sjeni Španskog građanskog rata, aneksije Austrije koju je izvela nacistička Njemačka, pobunjeničkog djelovanja Italije Benita Mussolinija i bojkota Urugvaja.

Italijanska reprezentacija sa trofejom prvaka nakon što je u finau pobijedila Mađarsku rezultatom 4:2 (AFP)

Domaćin: Francuska
Timova: 16
Format: Osmina finala, četvrtfinale, polufinale, finale
Mečeva: 18
Golova: 84
Prvak: Italija
Drugo mjesto: Mađarska
Zlatna kopačka: Leonidas (Brazil)

Sažetak

Svjetsko prvenstvo 1938. godine odigrano je u sjeni Španskog građanskog rata, aneksije Austrije koju je izvela nacistička Njemačka, pobunjeničkog djelovanja Italije Benita Mussolinija i bojkota Urugvaja.

Kada je Francuska odabrana kao domaćin dvije godine prije turnira, južnoamerički divovi Urugvaj i Argentina najavili su bojkot. Finalisti prvog Mundijala vjerovali su kako domaćinstvo takmičenja treba biti svake godine mijenjano između Južne Amerike i Evrope.

Uprkos kontroverzama, Brazil i Kuba osigurali su predstavljanje svog kontinenta, a prvospomenuti su pokazali prve naznake raskošne igre i talenta koji će biti povezivani sa njima u godinama koje dolaze.

Sa druge strane, Austrija je nekoliko mjeseci prije takmičenja postala dio Njemačke. To je navodno dovelo do svađa u njemačkoj selekciji i nemira među njihovim navijačima. Italijanski tim je pravio kontroverze sa fašističkim pozdravima prije početka utakmice i nošenjem crnih dresova u skladu sa bojama fašističke stranke. Italijani su potvrdili nadmoć na svjetskoj sceni uspješnom odbranom titule.

U historiju je ušao Vittorio Pozzo jer je vodio „Azzurre“ do drugog uzastopnog naslova svjetskog šampiona, a u međuvremenu i do olimpijskog zlata 1936. godine.

Pozitivne strane

Azija je prvi put imala predstavnika na turniru svjetskih selekcija jer se reprezentacija Nizozemske Istočne Indije (sada Indonezija) kvalificirala, dok su se ostali azijski timovi povukli.

Na turniru je zabilježeno u prosjeku 4,66 golova po utakmici, na radost gledalaca u 10 gradova domaćina.

Šest mečeva riješeno je u produžecima jer se penali još nisu bili uveli.

Negativnosti

Turnir je bio na udaru političkih nemira koji su se desili širom Evrope, kao i kontinentalnih napetosti između Južne Amerike i Evrope.

To je dovelo do izostanka nekoliko nogometnih velesila sa turnira.

Treće izdanje Svjetskog nogometnog prvenstva, kako se ispostavilo, bilo je posljednje prije Drugog svjetskog rata. Planeta je morala čekati 12 godina do narednog turnira najboljih selekcija svijeta.

Izvor: Al Jazeera