Australija poništila vizu Đokoviću

Prvi teniser je satima bio zaglavljen na aerodromu, nakon što se ispostavio da je aplicirao za pogrešnu vizu.

Đoković konstantno odbija reći da li je vakcinisan protiv korona virusa, a odluka da mu se omogući medicinsko izuzeće izazvala je veliko negodovanje u Australiji (Arhiva)

Vlada Australije poništila je vizu Novaku Đokoviću, pa će srbijanski teniser, kako stvari stoje, biti deportovan u Srbiju, objavio je Reuters, pozivajući se na izbor blizak Australian Openu, turniru na kojem je Đoković trebao nastupiti.

Prvi teniser svijeta, koji je u Melbourn došao s ciljem da osvoji 21. Grand Slam turnir, podnio je žalbu na tu odluku, ali njegov otac Srđan u večernjim satima je objavio da će Novak biti deportovan.

“Deportacija. Ne puštaju ga u taj užas! Naš ponos naš Novak se vraća”, objavio je Srđan Đoković.

Intervenisao i Vučić

Australska granična policija saopštila je da Đoković nije predočio neophodne dokaze kako bi ispunio uslove za ulazak u Australiju, zbog čega je njegova viza poništena

Đoković je doputovao u Melbourne nakon što je dobio „zdravstveno izuzeće“, kojim se ne zahtijeva dokaz u vakcinaciji, no, ostao je satima zaglavljen na aerodromu, nakon što je ispostavilo da se viza koju je tražio za ulazak u Australiju ne odnosi na medicinska izuzeća.

Zbog toga su vlasti australske savezne države Victorije, kojoj pripada Melbourne, objavile da neće podržati Đokovićev zahtjev, te su problem proslijedile saveznoj vladi i premijeru Scottu Morrisonu.

Neobičan potez australskih vlasti da blokiraju Đokovićev ulaz u državu zbog greške na formularu za vizu, zaprijetio je da će izazvati diplomatski incident između Canberre i Beograda, piše Reuters.

„Upravo sam završio razgovor sa Novakom Đokovićem“, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Rekao sam Novaku da je cela Srbija uz njega i da radimo sve što možemo da maltretiranje najboljeg tenisera sveta odmah bude zaustavljeno. Srbija će se boriti za Novaka, istinu i pravdu“, dodao je.

‘Drže ga u zatočeništvu pet sati’

Vučić je od australskog ambasadora u Beogradu tražio da se Novak hitno pusti.

Ranije, Đokovićev otac Srđan rekao je da njegov sin čeka sam u sobi na aerodromu, pod naoružanom zaštitom, dok odluka ne bude donesena.

„Ne znam šta se dešava. Drže mog sina u zatočeništvu pet sati“, rekao je srbijanskim medijima.

„Ako ga ne puste za pola sata, okupit ćemo se na ulicama. To će biti borba za svakoga“.

Đoković konstantno odbija reći da li je vakcinisan protiv korona virusa, a odluka da mu se omogući medicinsko izuzeće izazvala je veliko negodovanje u Australiji, čiji stanovnici u posljednje dvije godine prolaze kroz česta zaključavanja i restrikcije.

Izvor: Agencije