Đoković sletio u Melbourne, problem sa vizom odgađa ulazak

Premijer Scott Morrison upozorava da bi Novak Đoković mogao biti vraćen po dolasku u Australiju, ako nema valjan dokaz kojim potvrđuje izuzeće od cijepljenja.

Branitelj naslova na Australian Openu u utorak je na Instagramu objavio kako dolazi u Melbourne (Reuters)

Najbolji tenisač svijeta Novak Ðoković sletio je u Melbourne, ali neočekivani problemi s vizom odgađaju njegov ulazak u Australiju, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, lokalne vlasti države Viktorija ne žele mu izdati vizu jer nije cijepljen i zbog toga što nije podnio odgovarajući zahtjev, ali savezne vlasti traže da se poštuje stav o izuzeću.

“Nećemo pružiti podršku Đokovićevoj pojedinačnoj aplikaciji za vizu i igranje na Australian Openu 2022. godine”, rekla je australska ministrica Jaala Pulford.

“Uvijek smo bili jasni u dvije točke – odobravanje viza je pitanje za saveznu Vladu, a medicinsko izuzeće je pitanje za liječnike”, dodala je.

Ðoković je sletio nešto prije ponoći po lokalnom vremenu. Izvjesno je da će mu biti dozvoljeno da uđe u zemlju, ali vlasti Viktorije “čekaju službeni zahtjev saveznih vlasti u pisanoj formi”.

Može na turnir, ali ne i u Australiji

Iako je najboljem svjetskom tenisaču Novaku Đokoviću odobreno izuzeće od uvjeta da bude cijepljen kako bi nastupio na Australian Openu, australske vlasti upozoravaju da u tu državu ne može ući nitko tko nije u potpunosti cijepljen, javlja The Guardian.

Branitelj naslova na Australian Openu u utorak je na Instagramu objavio kako dolazi u Melbourne, uz napomenu kako je za sudjelovanje na teniskom turniru “dobio izuzeće”.

Međutim, britanski list podsjeća kako svi sudionici Australian Opena moraju biti u potpunosti cijepljeni ili se prijaviti i osigurati medicinsko izuzeće kako bi ušli u državu Viktoriju bez poduzimanja obvezne 14-dnevne karantene.

Odluka da se Đokoviću odobri medicinsko izuzeće za putovanje u Melbourne izazvala je negodovanje na društvenim mrežama i kritike drugih sportaša, medicinskih stručnjaka i političara.

Ministrica: Mora pružiti prihvatljiv dokaz

U međuvremenu se oglasila ministrica unutarnjih poslova Karen Andrews, podsjećajući kako bi se o svemu trebala pitati i savezna vlada Australije.

U priopćenju je navela kako teniski savez i viktorijanska vlada mogu dozvoliti da necijepljeni igrač sudjeluje na Australian Openu, ali je “vlada Commonwealtha ta koja će provoditi vlastite zahtjeve na australskoj granici”.

“Ako osoba koja dolazi u Australiju nije cijepljena, mora pružiti prihvatljiv dokaz da se ne može cijepiti iz medicinskih razloga kako bi mogla pristupiti istim putnim aranžmanima kao i potpuno cijepljeni putnici. Nijedan pojedinac koji se natječe na Australian Openu neće imati poseban tretman”, navela je Andrews.

Premijer: Mogao bi biti vraćen kući

Oglasio se, u međuvremenu, i australski premijer Scott Morrison koji je također rekao kako bi Đoković mogao biti vraćen po dolasku u Australiju, prenosi B92.

Prema njegovim riječima, to će biti učinjeno ako nema valjan dokaz kojim potvrđuje izuzeće od cijepljenja.

“Čekamo da se [Đoković] pojavi i vidimo kakve će nam dokaze podnijeti. Ako taj dokaz nije dovoljan, neće biti tretitan drugačije i bit će poslan narednim avionom nazad kući”, rekao je Morrison novinarima.

“Ne bi trebalo biti posebnih mjera za Novaka Đokovića. Ni za koga”, dodao je.

Nekoliko razloga za izuzeće

Izvršni direktor Teniskog saveza Australije, Craig Tiley prethodno je objasnio kako je Đokoviću izuzeće odobreno kao i svakome drugom ako ga zatraži prema smjernicama Australske tehničke savjetodavne skupine za imunizaciju (ATAGI).

Prema njegovim riječima postoji nekoliko razloga zašto se tenisači ne moraju cijepiti, a na Đokoviću i svakom drugom je da odluči hoće li otkriti razlog zbog kojeg je zatražio izuzeće.

Smjernice ATAGI-ja odnose se na osobe s akutnim zdravstvenim problemima, uključujući one podvrgnute ozbiljnom kirurškom zahvatu, one koji su imali COVID-19 u posljednjih šest mjeseci ili su imali ozbiljne posljedice koje se pripisuju prethodnoj dozi cjepiva.

Tiley je pozvao Đokovića da objasni razloge medicinskog izuzeća kada stigne u Australiju, ali i napomenuo kako je takva odluka – “na njemu”.

Australian Open je na programu od 17. do 30. januara. Đoković ima devet naslova na tom turniru.

Izvor: Agencije