Avion u koji se ukrcao Đoković poletio iz Melbournea

Najbolji teniser svijeta Novak Ðoković viđen je kako se ukrcava u avion na let kompanije Emirates iz Melbournea za Dubai samo nekoliko sati nakon sudske presude.

SOdlukom suda Đokoviću je onemogućeno da se natječe na Australian Openu i potencijalno osvoji rekordni 21. Grand Slam (Reuters)

Najbolji teniser svijeta Novak Ðoković viđen je kako se ukrcava u avion na let kompanije Emirates iz Melbournea za Dubai samo nekoliko sati nakon sudske presude, navodi Reuters.

Avion je poletio nešto iza 22,30 sati po lokalnom vremenu, javlja Hina.

Ðoković je fotografisan odmah po dolasku na aerodrom nakon što nije uspio da uvjeri Federalni sud da se zaustavi njegova deportacija i dozvoli mu se da ostane u zemlji i takmiči se za desetu titulu na Australian Openu.

Sud potvrdio odluku o ukidanju vize

Australski savezni sud potvrdio je u nedjelju vladinu odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću, čime je ugašena nada necijepljene teniske superzvijezde u osvajanje Australian Opena i rekordnih 21 muških Grand Slam naslova, piše britanska novinska agencija Reuters.

Najboljem teniseru svijeta Ðokoviću je nakon što je izgubio spor pred Saveznim sudom Australije uskraćena viza i u najkraćem roku mora da napusti zemlju, prenio je Tanjug.

Nakon što je sud potvrdio ukidanje Đokovićeve vize australski pravni stručnjaci navode da postoje još neke teoretske pravne opcije za njegove advokate ne dajući im previše nade, jer uključuju primjerice molbu ministru za imigraciju za izdavanjem privremene vize – istom ministru koji mu je vizu i ukinuo, prenio je CNN.

Uz to, s obzirom na to da je prvi Đokovićev meč na Australian Openu zakazan za ponedjeljak navečer, upitno je i ima li više vremena za bilo kakve pravne pokušaje, dodaje američka televizijska kuća, prenosi Hina.

Odlučujući o slučaju koji je dominirao australskim životom i svijetom sporta više od sedmicu dana, tročlano sudsko vijeće Saveznog suda saslušalo je argumente vladinih advokata da Đokovićeva daljnja prisutnost u zemlji može potaknuti raspoloženje protiv cijepljenja tokom najgoreg vala epidemije COVID-a 19 u Australiji otkako je pandemija počela.

Medicinsko izuzeće koje je omogućilo srbijanskom teniskom prvaku da uđe u zemlju bez cijepljenja izazvalo je bijes u Australiji i postalo političko pitanje za premijera Scotta Morrisona, koji mora raspisati savezne izbore prije maja.

“Sud nalaže da se žalba odbije na trošak tužitelja”, stoji u odluci koju su jednoglasno odobrila trojica sudaca. Obrazloženje odluke bit će naknadno objavljeno.

Trojica sudaca od 9.30 sati po lokalnom vremenu slušala su u nedjelju četiri sata izlaganje argumenata predstavnika tenisera i australske vlade nakon što su advokati srbijanskog teniseraa uložili žalbu na odluku australskog ministra za imigracije Alexa Hawkea da iskoristi diskrecijsko pravo i ukine mu vizu jer predstavlja zdravstveni rizik za australsku zajednicu.

Đokovićev advokat rekao je da ne postoje dokazi da je prvi tenisr svijeta izazvao proteste protivnika cijepljenja te da je odluka ministra Alexa Hawkea da mu se uskrati viza bila “nerazumna” i “pogrešna”.

‘Zdravstveni rizik’

Australska vlada pak tvrdila je da srbijanski teniser, koji nije cijepljen protiv korona virusa, predstavlja “zdravstveni rizik” .

Stephen Lloyd, za vladu, rekao je da se Đokovićevo protivljenje cijepljenju može vidjeti ne samo u njegovim javnim izjavama, već i zato što nije bio cijepljen protiv korona virusa čak ni nakon što su cjepiva postala široko dostupna.

Vladin advokat priznao je da postoji rizik da bi ukidanje Đokovićeve vize izazvalo “nemir” među ljudima koji se ne slažu.

No, Lloyd je tvrdio da s obzirom na Đokovićev status istaknutog sportiste, postoji opasnost da bi njegov stav i ponašanje mogli potaknuti druge da krše smjernice zdravstvene sigurnosti.

“Ministar je zauzeo stav da će njegova prisutnost u Australiji potaknuti ljude izvan antivakserskih krugova da oponašaju njegovo očito zanemarivanje sigurnosnih mjera”, rekao je Lloyd.

Naveo je Đokovićevo sudjelovanje u intervjuu za medije i fotografiranju kada je prošlog mjeseca znao da je zaražen korona virusom.

Đoković je u Australiju stigao 5. januara kada mu je poništena viza te je smješten u hotel Park u Melbourneu, prihvatilište za migrante gdje je proveo četiri noći.

Sud ga je u ponedjeljak oslobodio, presudivši da je odluka o otkazivanju vize po dolasku u Australiju neosnovana zbog nepoštivanja procedure.

Australski ministar za imigracije Alex Hawke odlučio je nakon toga, 14. januara, poništiti vizu Đokoviću jer bi njegov boravak u zemlju mogao utjecati na jačanje protivljenja cijepljenju protiv COVID-a 19 u Australiji i Đoković je vraćen u prihvatilište za migrante.

Izvor: Agencije