Raspored

Svjetskog prvenstva

Počinje Evropsko prvenstvo u rukometu

Srbija i Hrvatska igrat će u istoj grupi, u kojoj su još Francuska i Ukrajina; Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Slovenija su u grupi sa Danskom; Bosna i Hercegovina igra u grupi sa Švedskom, Češkom i Španijom.

Hrvatska je silno oslabljena napadom korona virusa na dva najbolja igrača, kapetana Domagoja Duvnjaka i Luku Cindrića (EPA)

Evropsko prvenstvo za rukometaše, na kojem će nastupiti selekcije svih zemalja sa područja bivše Jugoslavije, osim Kosova, počinje u četvrtak, a domaćini su Slovačka i Mađarska.

Na takmičenju će nastupiti 24 selekcije podijeljene u šest grupa sa po četiri ekipe, a u drugu fazu će ići po dvije najbolje.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nastup će u grupi E otvoriti utakmicom protiv Švedske, koja počinje u 20:30 sati.

Osim Švedske, bosanskohercegovački reprezentativci će za protivnike imati i ekipe Češke (utakmica se igra u subotu) te Španije (17. januara).

Selektor Ivica Obrvan očekuje dobar nastup svojih igrača i makar jednu pobjedu.

“Ovo je drugi nastup Bosne i Hercegovine na evropskim prvenstvima što je već veliki uspjeh za nas. Očekujemo da se kvalitetno predstavnimo, da odigramo dobre utakmice u teškoj grupi s jakim protivnicima. Nadam se da ćemo uspkos svim problemima odigrati dobro”, rekao je Obrvan.

Hrvatska i Srbija u istoj grupi

Srbija će, na startu C grupe u Segedinu, igrati protiv Ukrajine, dva dana kasnije slijedi joj duel sa Hrvatskom, a potom protiv Francuske 17. januara, piše Tanjug.

“Ukrajina je promenila trenera, promenila je mnogo igrača, sastav je potpuno drugačiji. Gledamo utakmice koje su igrali u prethodnim kvalifikacijama, pratimo igre rukometaša koji su u sastavu i na ovom takmičenju kako bismo imali više informacija, ali jasno je da sa novim trenerom mogu promeniti kompletno sistem i moramo biti spremni na sve”, poručio je Toni Gerona, selektor Srbije.

Hrvatska će startati utakmicom protiv Francuske i, s obzirom na ime suparnika, nije mogla imati teže otvaranje grupne faze koju će odraditi u mađarskom Szegedu. Otežavajuća okolnost će biti i neigranje Domagoja Duvnjaka, Luke Cindrića i Marka Mamić koji su pozitivni na koronavirus.

Francuska s pravom slovi za najbolju reprezentaciju posljednjih 20-ak godina, a na ovo prvenstvo dolazi kao aktualni olimpijski pobjednik.

Preostale tri reprezentacije s prostora bivše Jugoslavije – Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Slovenija, nalaze se, zajedno s Danskom, u grupi A.

Izvor: Agencije