Nevakcinisani olimpijci će morati u karantin prije Igara

Svi sportisti i učesnici Zimskih olimpijskih igara koji su potpuno vakcinisani ući u ‘balon’ po dolasku u Peking, dok će svi drugi po dolasku morati na tri sedmice u karantin.

Na Igrama u Pekingu ulaznice će se prodavati isključivo gledateljima s prebivalištem u Kini (EPA)

Sportaši i drugi sudionici koji nisu potpuno cijepljeni morat će provesti 21 dan u karanteni uoči Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine, objavio je Međunarodni olimpijski odbor.

Čelnici Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) i Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) održali su sastanak sa čelnicima Organizacijskog odbora Peking 2022, na kojem su ih domaćini izvijestili o načelima na kojima žele organizirati Igre, prenijela je Hina.

Sva pravila i propisi bit će detaljno opisani u “Playbooksu”, čija će prva verzija biti objavljena krajem listopada, a druga će biti objavljena u prosincu.

Međutim, već sada se zna kako će svi sportaši i sudionici Igara koji su potpuno cijepljeni ući u “balon” po dolasku u Peking, dok sudionici Igara koji nisu potpuno cijepljeni morat će po dolasku u Peking odslužiti 21-dnevnu karantenu.

Organizatori Igara će prihvatiti sva cjepiva koja je priznala Međunarodna zdravstvena organizacija (WHO), dok će pojedinačno razmotriti slučajeve sportaša koji imaju medicinsko izuzeće od cijepljenja.

Svakodnevna testiranja i publika na tribinama

Svi domaći i međunarodni sudionici Igara, kao i radna snaga u zatvorenom sustavu, bit će podvrgnuti svakodnevnom testiranju.

Za razliku od nedavnih Igara u Tokiju, koje su protekle bez gledatelja, na Zimskim igrama u Pekingu ulaznice će se prodavati isključivo gledateljima s prebivalištem u Kini, koji ispunjavaju uvjete protumjera COVID-19.

IOC i IPC su pozdravili odluku o dopuštanju prodaje ulaznica gledateljima s prebivalištem u Kini, dodavši kako u potpunosti poštuju utvrđena načela.

Olimpijske igre u Pekingu trajat će od 4. do 20. veljače naredne godine, dok su Paraolimpijske igre na rasporedu od 4. do 13. ožujka.

Kina je u srijedu objavila da je do sada 1,05 milijardi ljudi potpuno cijepljeno u toj zemlji.

Izvor: Agencije