Toni Kukoč primljen u košarkašku Kuću slavnih

Kukoč je peti Hrvat kojima ima svoje mjesto u Kući slavnih – prije njega ta je čast ukazana Krešimiru Ćosiću 1996. godine, Draženu Petroviću 2002. godine, Mirku Novoselu 2007. i Dini Rađi 2018. godine.

Kukoča je u Kuću slavnih uveo jedan od najboljih košarkaša svih vremena i njegov saigrač u Chicago Bullsima Michael Jordan (Reuters)
Kukoča je u Kuću slavnih uveo jedan od najboljih košarkaša svih vremena i njegov saigrač u Chicago Bullsima Michael Jordan (Reuters)

Bivši hrvatski košarkaški reprezentativac Toni Kukoč uvršten je u Košarkašku kuću slavnih u Springfieldu, a uveo ga je jedan od najboljih košarkaša svih vremena i njegov saigrač u Chicago Bullsima Michael Jordan, prenosi Hina.

Chicago Bullsi su ga za Kuću slavnih nominirali 2014. godine, a Kukoč je u nju ušao iz osmog pokušaja. On je peti Hrvat kojima ima svoje mjesto u toj kući. Prije njega ta je čast ukazana Krešimiru Ćosiću 1996. godine, Draženu Petroviću 2002. godine, Mirku Novoselu 2007. i Dini Rađi 2018. godine.

“Počeo sam sa sportom kada sam imao osam godina, sa stolnim tenisom i nogometom, pa s 15 košarkom. Moju karijeru su definirala dva tima – Jugoplastika iz Splita i Chicago Bulls. Split, moj rodni grad je jedan od najvećih sportskih gradova u povijesti i dao je jako puno velikih sportskih imena”, počeo je svoj govor Kukoč koji je iskoristio priliku da se zahvali roditeljima, porodici i svim trenerima s kojima je radio kao i saigračima s kojima je igrao.

“U međunarodnoj karijeri igrao sam za dvije zemlje – Jugoslaviju i Hrvatsku – i imao sam velikih uspjeha s njima. Igrao sam s velikim imenima u tim reprezentacijama koji su i sami članovi Kuće slavnih – poput pokojnog Dražena Petrovića, Dine Rađe, Vlade Divca”, dodao je.

“A igrao sam i s s još nekim velikim imenima. Tu želim zahvaliti Michaelu Jordanu i Scottieu Pippenu što su me ‘razbili’ na Olimpijskim igrama 1992. i tjerali me da radim još više kako bih bio važan član Bullsa”, kazao je Kukoč.

Blistava karijera

Kukoč je karijeru počeo u Jugoplastici gdje je igrao od 1987. do 1991. godine, a onda je prešao u Benetton gdje je bio do 1993. kada prelazi u NBA. Tamo je proveo 13 godina, a igrao je za Chicago Bullse, Philadelphia 76erse, Atlanta Hawkse i Milwaukee Buckse.

S Chicago Bullsima je tri puta osvajao naslov NBA prvaka i bio je proglašen najboljim šestim igračem najjače lige svijeta. U 846 odigrane utakmice u NBA imao je prosjek od 11,6 koševa, 4,2 skoka i 3,7 asistencija.

S Jugoplastikom je osvojio četiri naslova prvaka Jugoslavije i dva kupa, a s Benettonom talijansku ligu i kup. Tri puta je osvajao Evropski Kup prvaka (1989. i 1990. s Jugoplastikom, te 1991. kad je splitski klub promijenio ime u POP 84) i tri je puta proglašen najboljim igračem Final Foura (s Jugoplastikom dva puta i s Benettonom jednom), te je devet puta kao igrač osvojio dvije prestižne evropske nagrade (Euroscar i Mister Europa).

S reprezentacijom Hrvatske osvojio je olimpijsko srebro u Barceloni 1992. te dvije bronze na evropskom i jednu na svjetskom prvenstvu. Prije toga je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio olimpijsko srebro 1988. godine, te svjetsko zlato, dva evropska zlata i jednu bronzu.

Uz Kukoča su u Kuću slavnih primljeni Bill Russell kao trener, te Paul Pierce, Chris Webber i Chris Bosh kao igrači.

Izvor: Agencije

Povezane

Ima tri NBA prstena, tri titule klupskog prvaka Evrope. Olimpijski je viceprvak, a odnedavno i član FIBA Kuće slavnih, u koju je ušao s Dušanom Ivkovićem i Razijom Mujanović. Penziju je zamišljao bez košarke, ali joj se vratio kao skaut Chicago Bullsa.  Strastveni je golfer. Bolji, kaže, od Michaela Jordana. Posebno je ponosan na igre i trofeje s reprezentacijom. […]

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO