Uhapšeno 11 osoba zbog rasističkih uvreda engleskim fudbalerima

Policija je primila više od 600 rasističkih komentara na društvenim mrežama.

Marcus Rashford, Jadon Sancho i Bukayo Saka bili su na meti uvreda na društvenim mrežama nakon poraza u finalu Eura 2020 (Reuters)

Britanska policija uhapsila 11 osoba koje se dovode u vezu sa rasističkim uvredama upućenim tamnoputim članovima engleske reprezentacije nakon finalne utakmice Eura 2020. u fudbalu.

Policija tvrdi da je među njima 10 muškaraca, te da su starosti između 18 i 63 godine.

Engleski fudbaleri Marcus Rashford, Jadon Sancho i Bukayo Saka bili su na meti uvreda na društvenim mrežama nakon poraza u finalu, u kojem su, u susretu protiv Italije 11. jula, promašili jedanaesterce.

Engleska fudbalska asocijacija, engleski selektor Gareth Southgate i britanski premijer Boris Johnson osudili su uvrede, kao i mnoge druge javne ličnosti, dok su se pojačali pozivi za odlučniju borbu protiv govora mržnje na društvenim platformama.

Čekaju se informacije od društvenih mreža

Fudbalska policijska jedinica Velike Britanije (UKFPU), koja istražuje incidente, objavila je da je primila više od 600 prijava rasističkih komentara upućenih trojici fudbalera poslije utakmice. Ocijenjeno je da je od toga, 207 bilo „kriminalne prirode“.

Identificirano je 34 računa koji pripadaju osobama iz Velike Britanije, a 11 ih je uhapšeno.

Za još 50 korisnika računa, policija čeka informacije od društvenih mreža.

Indentifikovana su i 123 računa koja pripadaju ljudima van Britanije.

Izvor: Al Jazeera i agencije