Bjeloruska sprinterica preko Beča stigla u Varšavu

Kristina Timanovskaja je u srijedu napustila ambasadu Poljske u Tokiju gdje je zatražila zaštitu nakon što je odbila vratiti se s Olimpijskih igara ranije od predviđenog.

Timanovskaja (24) je optužila svoj tim da su je protiv njene volje odveli u zračnu luku u nedjelju, u događaju koji je odjeknuo na OI u Tokiju (EPA)
Timanovskaja (24) je optužila svoj tim da su je protiv njene volje odveli u zračnu luku u nedjelju, u događaju koji je odjeknuo na OI u Tokiju (EPA)

Bjeloruska olimpijka Kristina Timanovskaja, koja je odbegla od svoje reprezentacije i zatražila azil u Evropskoj uniji, sletjela je u Varšavu, nakon presjedanja u Beču, javio je Reuters.

Ranije danas je objavljeno kako je bjeloruska sprinterica napustila rano u srijedu poljsku ambasadu u Tokiju gdje je zatražila zaštitu nakon što je odbila vratiti se s Olimpijskih igara ranije od predviđenog, prenosi agencija Hina.

Najprije je bilo riječi da će Timanovskaja poljskim LOT-om letjeti za Varšavu, jer je od Poljske dobila humanitarnu vizu. Ali je potom Reuters, na osnovu izjava svjedoka, objavio kako se sprinterica ukrcala u avion za Beč.

Prije nego što je napustila Japan, rekla je da se nada da će nastaviti karijeru, ali da joj je sada sigurnost na prvom mjestu.

Službenici konzulata u Tokiju promijenili su njen let iz sigurnosnih razloga.

Poziv MOK-a na istragu

Kombi sa zatamnjenim staklima napustio je kompleks u pratnji policije oko 7:05 sati po lokalnom vremenu, ubrzo nakon što je prtljaga utovarena u drugi kombi. Policijski zvaničnik je potvrdio Reutersu da je u vozilu bila Timanovskaja.

Timanovskaja (24) je optužila svoj tim da su je protiv njene volje odveli u zračnu luku u nedjelju, u događaju koji je odjeknuo na OI u Tokiju. Sklonila se u poljsku ambasadu u ponedjeljak, a Varšava joj je ponudila humanitarnu vizu.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK, IOC) objavio je u utorak da je otvorio službenu istragu slučaja Timanovskaje i da očekuje izvještaj bjeloruskog tima.

Sprinterica, koja je u ponedjeljak trebala nastupiti u atletskoj utrci na 200 metara, rekla je da joj je trener došao u sobu u nedjelju i zatražio da se spakuje nakon kritika na račun bjeloruskog olimpijskog tima.

Smrt Vitalija Šišova

Timanovskaja je u utorak za BBC izjavila da je bila iznenađena izbacivanjem iz tima jer „nije rekla ništa politički osjetljivo“ te da bi se htjela vratiti u Bjelorusiju „kada bude sigurno (…) možda za pet ili 10 godina“.

Incident je usmjerio pažnju na Bjelorusiju koju su prošle godine potresali masovni protesti nakon predsjedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko ostao na vlasti, a opozicija ga optužila za namještanje istih.

Bjeloruske vlasti nasilno su suzbijale proteste, protivvladine demonstrante prozivale kriminalcima i nasilnim revolucionarima koje podržava Zapad, a postupanje snaga sigurnosti opisale primjerenim i potrebnim.

Vitalij Šišov, bjeloruski aktivist koji je živio u egzilu u Ukrajini, pronađen je obješen u parku blizu svoga doma u Kijevu u utorak. Ukrajinska policija objavila je da je pokrenula istragu zbog sumnji na ubojstvo. Šišov je vodio organizaciju koja pomaže Bjelorusima koji bježe od progona.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO