Prvi slučaj zaraze korona virusom na POI u Tokiju

Na Paraolimpijskim igrama, koje počinju u utorak, takmičit će se približno 4.400 sportista iz 160 selekcija u 22 sporta.

Uoči POI u Japanu je zabilježen najveći dnevni broj slučajeva zaraženih korona virusom od početka pandemije (EPA)

Prvi slučaj zaraze korona virusom otkriven je u selu paraolimpijskih sportista u četvrtak, nekoliko dana prije početka Paraolimpijskih igara Tokio 2020, javlja agencija Anadolija.

Japanski Kyodo News objavio je da je riječ o osobi iz inostranstva, a da ne radi o sportisti. Organizacioni odbor igara potvrdio je slučaj bez iznošenja detalja.

Na Paraolimpijskim igrama, koje počinju u utorak, takmičit će se približno 4.400 sportista iz 160 selekcija u 22 sporta.

Kyodo News je objavio u ponedjeljak da će se Paraolimpijske igre 2020, kao i Olimpijske igre koje su završile 8. augusta, održati bez publike zbog širenja koronavirusa u japanskim gradovima, uključujući Tokio.

Rekordan dan

Uoči POI u Japanu je zabilježen najveći dnevni broj slučajeva zaraženih korona virusom od početka pandemije. Nekoliko dana prije Igara, broj dnevnih slučajeva u cijeloj državi premašio je 25.000, prvi put od početka pandemije.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, rada i socijalne zaštite u Japanu je u posljednja 24 sata otkriveno 25.156 slučajeva COVID-19. Time se kupan broj slučajeva zabilježenih od početka pandemije povećao na 1.232.461.

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 povećan je za 26, čime je ukupan broj dostigao 15.555.

Izvor: Agencije