OI: Medalje za Kosovo, Srbiju i Sloveniju

Distria Krasniqi osvojila je zlato u džudu, srbijanski olimpijac Damir Mikec srebro u streljaštvu, Tijana Bogdanović bronzu u tekvandou, a Slovenac Tadej Pogačar bronzu u drumskoj utrci.

Distria Krasniqi se takmičila u kategoriji do 48 kilograma (EPA)

Džudašica Distria Krasniqi osvojila je zlatnu medalju pobijedivši u finalu  Japanku Funu Tonaki u areni “Nippon Budokan” u Tokiju. Suparnicu je savladala bacanjem na waza-ari.

Distria Krasniqi se takmičila u kategoriji do 48 kilograma.

Prema statistici IJF-a, Distria je do sada osvojila 38 medalja na svjetskim i kontinentalnim natjecanjima, od toga 18 zlatnih.

Ovo je prva zlatna medalja za Kosovo i regiju na Olimpijskim igrama u Japanu.

Kosovo se po drugi put pojavilo na Olimpijskim igrama. U Riju 2016. godine Majlinda Melmendi osvojila je zlato u kategoriji do 52 kilograma.

Srbiji bronza u tekvandou

Tijana Bogdanović donijela je bronzanu medalju Srbiji u tekvondou.

Ona je u meču za treće mjesto savladala Japanku Miju Jamadu sa 20:6.

Pudar se nije kvalificirala u polufinale

Bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar se takmičila u kvalifikacionoj grupi 3 discipline 100 metara delfin i ostvarila je vrijeme 58.32, što joj na kraju nije bilo dovoljno da se plasira u polufinale.

Pudar je završila kao sedma u svojoj kvalifikacionoj grupi, što je ipak bilo nedovoljno za ispunjenje cilja kojeg je postavila pred polazak u Tokio.

Srebro za Mikeca

Reprezentativac Srbije u streljaštvu Damir Mikec osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju u disciplini zračni pištolj.

On je, nakon što je kao osmi ušao u finale, bio sjajan u završnici i sa rezultatom od 237,9 krugova donio prvu medalju Srbiji na Igrama, prenosi Tanjug.

Iranski strijelac Javad Foroughi (41) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u disciplini zračni pištolj 10 metara na OI u Tokiju, dok je do bronze stigao Kinez Pang Wei sa 217.6 pogodaka.

Bronza za Pogačara

Prvu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila je i Slovenija – u drumskoj trci Tadej Pogačar je osvojio bronzu.

Pogačar je bio jedan od favorita za zlato, nedavno je osvojio Tour de France, ali u Tokiju trku završio na trećem mjestu.

Prvo mjesto osvojio je Ekvadorac Richard Carapaz, koji je na Tour de Franceu zauzeo treće mjesto, dok je drugo mjesto pripalo Belgijancu Woutu van Aertu, koji je u foto-finišu završio ispred Pogačara.

Bicikliste naredni izazov čeka u srijedu, za kada je zakazana trka u vožnji na hronometar.

Đoković uvjerljiv

Najbolji teniser svijeta Novak Ðoković uspješno je započeo pohod na zlatnu medalju u Tokiju, pošto je u subotu na startu olimpijskog turnira savladao Huga Delliena iz Bolivije 6:2, 6:2.

Meč je odigran po izuzetno velikoj vrućini, u teškim uvjetima, ali to nije smetalo svjetskom broju 1 da pokaže u kakvoj je formi i za samo 61 minut dođe do trijumfa.

Njegov naredni rival biće Nijemac Jan Lennard Struff, koji je prethodno savladao Brazilca Thiaga Monteira 6:3, 6:4.

Srbijanski teniser Miomir Kecmanović plasirao se u drugo kolo olimpijskog turnira u Tokiju, pošto je na startu savladao Poljaka Kamila Majchrzaka 6:4, 6:2.

Kecmanovićev naredni rival biće Francuz Ugo Humbert, koji je savladao Španca Pabla Andujara 7:6 (7:3), 6:1.

Reprezentacija Srbije u basketu 3X3 uspješno je startala na olimpijskom turniru, pošto je u prva dva kola grupne faze savladala Kinu 22:13 i Holandiju (16:15).

U nedjelju su na programu dueli protiv Poljske (5.00) i Belgije (8.25)

Dobar start Sinkovića

Hrvatske veslačke uzdanice Valent i Martin Sinković u subotu su imali prvi nastup na OI u Tokiju i kao prvi u grupi na stati Sea Forest lako se plasirali u polufinale dvojca bez kormilara, prenosi Hina.

U prvoj utrci kvalifikacijske grupe braća Sinković pobijedili su s vremenom 6:32.41 minuta, što je bilo 4.52 sekunde brže od drugoplasiranih Danaca i 8.58 sekundi brže od trećeplasirane Kanade.

Sinkovići su u Tokiju u lovu na svoju treću olimpijsku medalju u trećoj disciplini i drugo zlato. U četvercu su u Londonu 2016. godine bili srebrni, a u Riju zlatni u dvojcu na pariće.

Polufinale je na rasporedu 27. jula.

Hrvatski stonoteniser, iskusni Andrej Gaćina (35) uspješno je započeo nastup na svojim četvrtim olimpijskim igrama, on je u susretu 1. kola u pojedinačnoj konkurenciji svladao Togoanca Kokoua Dodjia Fannyja sa 4-0 (11-5, 11-6, 11-3, 13-11).

Gaćina će u 2. kolu igrati protiv mnogo zahtjevnijeg suparnika, Francuza Emmanuela Lebessona.

Drugi predstavnik Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji Tomislav Pucar (25) slobodan je u 1. kolu, a u 2. kolu će igrati protiv boljeg iz susreta između Slovenca Bojana Tokiča i Kanađanina Jeremyja Hazina.

Borilački sportovi

Bokserka Hrvatske Nikolina Ćaćić pobijedila je u dvoboju 1. kola kategorije do 57 kilograma Amerikanku Yarisel Ramirez jednoglasnom odlukom sudaca.

Tek 20-godišnja Ćaćić je prva bokserka Hrvatske koja je ikad nastupila na Olimpijskim igrama, a ubilježila je i prvu pobjedu, iako nije bila favoritkinja protiv jednako mlade Amerikanke.

Hrvatska reprezentativka u tekvondou Kristina Tomić (26) izgubila je u svom prvom nastupu na Olimpijskim igrama u Tokiju, u dvoboju 1. kola u kategoriji do 49 kilograma bolja od Tomić bila je Kolumbijka Andrea Ramirez Vargas.

Sredinom treće runde Kolumbijka je povela sa 25-5 pa je dvoboj prekinut zbog prevelike razlike u bodovima.

Loš nastup Đekanović

Bosanskohercegovačka olimpijka, streljačica Tatjana Đekanović, završila je svoj nastup na Olimpijadi u Tokiju, prenosi Fena.

Đekanović je u kvalifikacijama u disciplini 10m zračna puška zauzela 47. mjesto od ukupno 50 takmičarki.

Zlatnu medalju u ovoj disciplini osvojila je Kineskinja Qian Yang.

Izvor: Agencije