OI: Bach uvjerava da je rizik od zaraze ‘ravan nuli’

Kritičari su podnijeli peticiju protiv Olimpijskih igara u Tokiju, koja je ovog mjeseca prikupila više od 450.000 potpisa.

Thomas Bach je rekao da su olimpijski sportisti i delegacije prošli više od 8.000 testova na korona virus (EPA)
Thomas Bach je rekao da su olimpijski sportisti i delegacije prošli više od 8.000 testova na korona virus (EPA)

Uslijed najvišeg broja zaraženih osoba u Tokiju u zadnjih šest mjeseci, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach je izjavio kako postoji “nulti” rizik da učesnici Olimpijskih igara zaraze stanovnike Japana.

Rekao je da su olimpijski sportisti i delegacije prošli više od 8.000 testova na korona virus, što je rezultiralo sa samo tri pozitivna rezultata, prenosi Hina.

“Rizik za ostale stanovnike Olimpijskog sela i rizik za Japance je nula”, kazao je Bach.

Novih 1.308 novih infekcija

Tri slučaja stavljena su u izolaciju, a njihovi bliski kontakti također su u karantinu, rekao je Bach na početku razgovora s guvernerom Tokija Yurikom Koikeom i predsjednicom Odbora Tokio 2020 Seiko Hashimoto.

Sedmicu prije ceremonije otvaranja 23. jula, Tokio je u četvrtak izvijestio o 1.308 novih infekcija korona virusom, što je najviši dnevni broj zaraženih od kraja januara.

Kritičari su u četvrtak podnijeli peticiju protiv Igara, koja je ovog mjeseca prikupila više od 450.000 potpisa, izvijestili su japanski mediji.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO