Dallas Cowboysi i dalje najvrjedniji klub na svijetu

Drugo mjesto zauzimaju NY Yankeesi, treći su NY Knicksi, a top pet zaokružuju španski nogometni velikani Barcelona i Real Madrid.

Na 'Forbesovoj' listi 50 najbogatijih klubova na svijetu najviše je onih iz NFL-a (EPA)

Finansijski magazin Forbes je objavio svoju godišnju listu najvrjednijih sportskih klubova na svijetu, a petu godinu zaredom na vrhu te liste nalazi se ekipa Dallas Cowboys, koja se takmiči u sjevernoameričkoj ligi američkog nogometa NFL.

Forbes Cowboyse procjenjuje na 5,7 milijardi dolara, što je 3,6 posto veća vrijednost od one prošlogodišnje, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Drugo mjesto na Forbesovoj listi drži bejzbolska MLB ekipa New York Yankees procijenjena na 5,3 milijarde dolara.

Porast vrijednosti 50 klubova

Slijedi košarkaški NBA tim New York Knicks (pet milijardi dolara), a prvih pet zatvaraju španski nogometni velikani Barcelona sa 4,76 milijardi dolara i Real Madrid sa 4,75 milijardi dolara.

Prema Forbesu, vrijednost 50 najvrjednijih sportskih klubova na svijetu porasla je za 11 posto u odnosu na lani uprkos pandemiji korona virusa, zbog koje se već više od godinu gotovo sva takmičenja održavaju bez gledalaca, a to se objašnjava sve bogatijim ugovorima o televizijskim pravima.

Na Forbesovoj listi 50 najbogatijih klubova na svijetu najviše je onih iz NFL-a, čak 26, slijede NBA i nogomet sa po devet, dok je šest klubova iz MLB-a.

Izvor: Agencije