Većina Japanaca za otkazivanje Olimpijskih igara

Japan je produžio vanredno stanje u Tokiju do kraja maja i muči se sa zaustavljenjem naglog rasta broja slučajeva zaraze korona virusom.

Olimpijske igre 2020. odgođene su za godinu dana zbog pandemije, a trebali bi biti otvorene 23. jula i trajati do 8. augusta (EPA)

Gotovo 60 posto građana Japana želi da se zbog pandemije COVID-a 19 otkažu Olimpijske igre u Tokiju koje bi trebale početi za manje od tri mjeseca, pokazali su rezultati ankete objavljeni u ponedjeljak, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Japan je produžio vanredno stanje u prijestolnici do kraja maja i muči se sa zaustavljenjem naglog rasta broja slučajeva zaraze korona virusom, što potiče dodatna pitanja treba li održati Igre.

Olimpijske igre 2020. odgođene su za godinu dana zbog pandemije, a trebali bi biti otvorene 23. jula i trajati do 8. augusta.

Ispitivanje javnog mišljenja, provedeno od 7. do 9. maja za dnevni list Yomiuri Shimbun Daily, pokazalo je da 59 posto ispitanih želi da se Olimpijske igre otkažu, dok 39 posto želi da se održe. „Odgoda“ nije ponuđena kao mogućnost za odgovor.

Odluka u junu

Među onima koji su se izjasnili za održavanje igara, 23 posto je reklo kako bi to trebalo učiniti bez gledalaca.

Dolazak gledatelja iz inozemstva je zabranjen, a konačna odluka o prisutnosti domaćih gledalaca bit će donesena u junu.

Druga anketa, provedena za TBS News tokom vikenda, utvrdila je da 65 posto Japanaca želi da se Igre otkažu ili ponovo odgode, a od toga je 37 posto za potpuno otkazivanja dok 28 posto želi još jednu odgodu.

Slično istraživanje provedeno u aprilu za novinsku agenciju Kyodo ustanovilo je da 70 posto građana želi otkazivanje ili odgodu.

Visoki zvaničnik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK, IOC) John Coates rekao je da, iako raspoloženje Japanaca za Igre “zabrinjava”, ne vidi scenarij po kojem se taj sportski događaj ne bi održao.

Odluka na MOK-u

Japanski premijer Yoshihide Suga do sada je, bez obzira na rast broja slučajeva COVID-a 19, obećavao da će se Olimpijske igre održati, no anketa TBS-a pokazala je da ga podržava samo 40 posto ispitanih, što je blizu najnižoj podršci kakvu je imao ranije ove godine.

No, Suga je u ponedjeljak rekao da nikada nije Olimpijske igre stavio na prvo mjesto.

Upitan u parlamentarnom odboru hoće li se ići na održavanje Igara i ako dođe do naglog rasta zaraza korona virusom, Suga je odgovorio: „Nikada nisam stavljao Igre ispred svega“.

„Moj prioritet je bio zaštititi živote i zdravlje japanskog stanovništva. Prvo moramo spriječiti širenje virusa”, dodao je i napomenuo da konačnu odluku odnosi MOK dok je uloga Vlade da napravi sve kako bi se Igre održale na siguran način.

U nedjelju je japanska tenisačica Naomi Osaka rekla da se, iako je cijeli život čekala na učešće na Olimpijskim igrama, rizici njihovog održavanja trebaju pažljivo razmotriti.

Izvor: Agencije