BiH, Hrvatska, Srbija i Slovenija doznali protivnike na Eurobasketu 2022.

Evropsko prvenstvo će biti održano d 1. do 18. septembra 2022. godine u Kelnu, Tbilisiju, Milanu i Pragu,; finalna faza Berlinu.

Titulu prvaka Evrope iz 2017. godine branit će Slovenija (FIBA)

Žrijeb grupa Evropskog prvanstva za košarkaše održan je u četvrtak u Berlinu, a u “bubnju“ se našlo nekoliko regionalnih selekcija.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je svrstana u grupu B, zajedno sa selekcijama Njemačke, Litvanije, Francuske, Slovenije i Mađarske.

Izabranici Vedrana Bosnića su uoči žrijeba smješteni u šesti, najslabiji jakosni šešir, zbog čega su dobili teške protivnike u grupi čiji će se mečevi igrati u njemačkom Kelnu.

Hrvatska selekcija je u grupi C (mečevi se igraju u Milanu, Italija), a protivnici će joj biti reprezentacije Italije, Estonije, Grčke, Ukrajine i Velike Britanije.

Finalna faza u Berlinu

Srbije je u grupi D, gdje su još domaćin Češka (mečevi će biti odigrani u Pragu), Poljska, Finska, Izrael i Nizozemska.

Bez balkanskih predstavnika je grupa A, koja će se igrati u Tblisiju, a gdje su reprezentacije domaće Gruzije, Turske, Španije, Rusije, Belgije i Bugarske.

FIBA Eurobasket će biti održan od 1. do 18. septembra 2022. godine u navedena četiri evropska grada, dok će finalna faza takmičenja biti održana u Berlinu.

Titulu prvaka Evrope iz 2017. godine branit će Slovenija.

Izvor: Agencije