Petev: BiH mora ići na pobjedu u svakoj utakmici

Utakmici s Finskom ćemo pristupiti kao ključnoj u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, kaže novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Bugarin Ivaylo Petev izabran je za selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine 21. januara (EPA)

Bugarin Ivaylo Petev izabran je za selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine 21. januara. Tada mu je na sjednici Izvršni odbor bh. kuće fudbala ukazao povjerenje kao drugom strancu selektoru – nakon Roberta Prosinečkog.

Neuspjeh bh. državnog tima u kvalifikacijama za Euro i ispadanje iz A Divizije Lige nacija doveli su do odlaska legendarnog Dušana Bajevića sa vruće selektorske pozicije koju je preuzeo 45-godišnji bugarski stručnjak.

Pred Petevom je sve samo ne jednostavan zadatak da vrati uzdrmano samopouzdanje u bh. reprezentaciji. Ona stagnira i nazaduje od jedinog plasmana na Mundijal 2014. u Brazilu.

Kulminacija slabih rezultata i igara uslijedila je u prošloj godini koju je BiH završila sa katastrofalnim učinkom od dva remija i šest poraza u osam odigranih mečeva, uz gol-razliku 2:6.

Zapažen u Ludogoretsu

Nekadašnji fudbaler Litexa, te još nekoliko bugarskih i grčkih timova Petev posjeduje solidno trenersko iskustvo. Najbolje rezultate ostvario je sa Ludogoretsom, osvojivši dvije šampionske titule 2012. i 2013, te Kup i Superkup Bugarske 2012.

Predvodio je još reprezentaciju Bugarske, kiparski AEL Limassol i Omoniju iz Nicosije, Dinamo iz Zagreba, Al Qadsiyah iz Saudijske Arabije, te poljsku Jagielloniju. Bio je imenovan trenerom Levskog.

Nakon što mu su navijači ovog kluba skinuli majicu sa grbom sofijskog kluba na zvaničnom predstavljanju zbog izjava da je navijač gradskog rivala CSKA, podnio je ostavku dan kasnije.

Petev je istakao da mu se sviđa život u Sarajevu. Svjestan je velike odgovornosti u vođenju BiH u kvalifikacijama za Mundijal 2022. u Kataru.

Smatra da će bh. fudbaleri trebati uložiti maksimum znanja i snage, kako bi prekinuli negativnu seriju i počeli pobjeđivati.

Petev tvrdi da se fudbal puno promijenio u današnje vrijeme i da više nema sigurnih pobjednika kao u ranijim periodima, te da će za uspjeh biti neophodno dati zadnji atom snage na terenu.

Kao primjer fanatične borbenosti naveo je selekciju Sjeverne Makedonije, koja je uz takav pristup igri prošla na Euro. Prema njegovom mišljenju, BiH posjeduje kvalitetne fudbalere čiji je zadatak da funkcionišu jedinstveno kao cjelina i uz maksimalno zalaganje pokušaju otići na SP.

On ne daje velika obećanja, oprezan je, ali i u dobrom raspoloženju čeka debi na klupi BiH kod Finske, 24. marta (20.45 sati) u Helsinkiju na startu Grupe D kvalifikacija za SP.

„Poznajem i već dugo pratim BiH, koja ima jako kvalitetan tim. To je presudilo da prihvatim ponudu za selektora. Nisam imao dilemu za preuzimanje reprezentacije (bez ozbira na to što mu je bh. fudbalska javnost uskratila podršku, insistirajući na izboru domaćeg trenera). Potrebna je šira podrška. Znam sebe, posao radim sa velikom ambicijom i ljubavlju. Trenerski posao je skoro moj život“, naglasio je Petev.

Kako on podvlači, potrebna je odgovornija igra svih pojedinaca da bi BiH ostvarila zadovoljavajuće rezultate u kvalifikacijama za Mundijal.

„Predstoji nam, prije svega, posao da stvorimo dobru atmosferu i izgradimo timsku igru. Vrlo je bitno da igramo jedan za drugog, odnosno fajterski – i da idemo na pobjedu u svakoj utakmici.“

Bugarski trener nije želio govoriti o nedostacima u igri bh. selekcije, jer smatra da to ne bi bilo korektno.

„Prošla godina je protekla u lošim igrama. Što se tiče baraža protiv Sjeverne Irske (poraz na penale ukupnim rezultatom 4:5), falio je jedan gol da se utakmica završi drugačije. Žao mi je zbog toga, pošto imam simpatije prema BiH dugi niz godina. Gledao sam presudni meč baraža i iživcirao se zbog ispadanja BiH.“

Francuska ispred svih

Bh. tim će za rivale u trci za najveću planetarnu smotru fudbala imati Francusku, aktuelnog i dvostrukog svjetskog šampiona iz 1998. i 2018, Ukrajinu, selekciju koja je u znatnom usponu posljednjih godina, učesnika ovogodišnjeg Eura Finsku, te Kazahstan.

„Sigurno je da neće biti lako proći na SP. Francuska je svjetski prvak i time je sve rečeno o njoj. Zadnje četiri godine Ukrajina je jako napredovala u svim segmentima igre. Finska je takođe pokazala da je nezgodan protivnik, isti takav je i Kazahstan. Meni je najvažnije da igramo ofanzivno i angažovano sa ciljem da pobijedimo. Atmosfera će se poboljšavati postizanjem dobrih rezultata.“

Smatra da je Francuska favorit za pobjednika Grupe D i direktan plasman na SP, koji će biti održan od 21. novembra do 18. decembra iduće godine.

„Šta reći o Francuskoj, nego to da ima kvalitetnih igrača za tri, a ne za dvije reprezentacije. Francuska je velesila, koja kod svakog izaziva ogroman respekt. Ipak, fudbal je čudna igra, u kojoj su rezultati često nepredvidivi.“

Prvi rival u narednom ciklusu kvalifikacija je Finska, selekcija koja je pobijedila BiH sa 2:0 na gostovanju, 8. juna 2019. u Tampereu, ali je isto tako i ubjedljivo nadigrana od BiH sa 4:1, 12. oktobra 2019. na zeničkom stadionu Bilino Polje.

„Naravno da očekujem pozitivan rezultat i to ne samo protiv Finske. Ova utakmica je sada najbitnija jer je prva. Nadam se pozitivnom rezultatu u svim utakmicama. Koncentrišemo se za utakmicu sa Finskom, kojoj ćemo pristupiti kao ključnoj. Ići ćemo na osvajanje tri boda i nećemo izmišljati toplu vodu.“

O igračkom kadru i potencijalu BiH, Petev govori ovako:

„Kvalifikacije se igraju u godini dana, što je dug period. Situacija da neki igrači nisu u top-formi sasvim je normalna. Na prvom okupljanju bićemo zajedno 10-ak dana. Imamo dvije kvalifikacione utakmice, od kojih je druga sa Francuskom, 31. marta u Sarajevu i prijateljski susret protiv Kostarike, četiri dana ranije u Zenici. Svako ko dobije poziv i priliku da igra, mora dati sto posto sebe u svakoj utakmici reprezentacije.“

Petev je uživo posmatrao nekoliko utakmica u nastavku Premijer lige BiH. Prisustvovao je i derbiju najvećih bh. timova Željezničara i aktuelnog prvaka Sarajeva, završenom 0:0, bez puno uzbuđenja i šansi.

„Bilo je to prvo kolo drugog dijela Premijer lige. Moram reći da sam očekivao više od igre oba tima. Moguće da je i preduga zimska pauza od dva i po mjeseca uticala na igrače da ne odigraju posebno kvalitetno. Nadam se da će naredna prvenstvena kola ponuditi bolju igru. Poznato mi je da nije lagano uigrati tim kako bi igra bila na potrebnom nivou pošto se radi o startu sezone. Svaka ekipa ima prostora za kvalitetnije igre ubuduće. Optimista sam da ćemo u bh. ligi gledati dobre utakmice.“

Sjeverna Makedonija kao model

Zamolili smo ga da prokomentariše plasman i mogućnosti Hrvatske kao aktuelnog svjetskog viceprvaka i Sjeverne Makedonije na prvenstvu Evrope.

„Ne mogu uporediti Hrvatsku i Sjevernu Makedoniju. Za mene je Hrvatska puno kvalitetnija, bila je druga na Svjetskom prvenstvu sa vrhunskim igračima. Prije SP-a u Rusiji, u intervjuu za bugarske medije, nisam rekao da će Hrvatska osvojiti srebro, ali sam najavio da će daleko dogurati. Za Makedonce je ovo veliki uspjeh da su prvi put u povijesti na Evropskom prvenstvu. Fudbal zna nekada ponuditi neočekivane rezultate i svašta se može desiti na Euru. Sjeverna Makedonija zaslužuje sve pohvale za ostvareno. Zašto BiH ne bi isto pokušala uraditi?! Mislim da nema razlike u kvaliteti naših i njihovih fudbalera. Sve je u glavama igrača. Moramo stvoriti pobjednički mentalitet i vjerovati da se možemo plasirati na Svjetsko prvenstvo poput Hrvatske, ali i Sjeverne Makedonije. Bh. igrači su kvalitetniji od sjeverno-makedonske selekcije, no neophodno je promijeniti pristup igri i zajednički se boriti u svakoj utakmici.“

Nogometni stručnjak Ivaylo Petev i autor Zlatan Rašidović (Ustupljeno Al Jazeeri)

U ovom trenutku, Petev ne izdvaja kandidate za naslov evropskog šampiona.

„Velike reprezentacije su glavni favoriti. Često neko ko ga ne svrstavamo u povlaštenu poziciju, iznenadi kako na Svjetskom, tako i na Evropskom prvenstvu. Nemam osjećaj ko bi mogao biti iznenađenje na EP-u. Fokusiran sam na posao sa BiH i Euro me previše ne zanima.“

Petev iskreno kaže da ne obraća puno pažnju na kvalitet ostalih selekcija iz regije, koje će se kao i BiH, nadmetati za plasman na 22. SP.

„Ne gledam puno šta se dešava u drugim selekcijama. Usmjeren sam na posao ovdje. Hrvatska je veliki favorit za prolaz na prvenstvo svijeta. Srbija ima iste mogućnosti sa kvalitetnim igračima, ali se muči zadnjih godina da ostvari uspjeh. Možda se u njenim redovima dogode pozitivne promjene dolaskom novog selektora Dragana Stojkovića. Svi znamo da je on veliki igrač i veliki trener.“

Nekadašnji tim čiji ste trener bili u sezoni 2016/17. zagrebački Dinamo sastaće se protiv favorizovanog Tottenhama u osmini finala Evropske lige, 11. marta u gostima i sedam dana kasnije kod kuće. ‘Modri’ su prethodno nanizali šest trijumfa i dva remija, te tako drugi put u posljednje tri sezone plasirali se među 16 najboljih u ovom evropskom takmičenju.

„Sve je otvoreno. Zašto ne bi Dinamo iznenadio Tottenham? Ima jaku ekipu i u dvije utakmice, svaki rezultat je moguć. Pratim Dinamove igre i veselim se njihovim dobrim rezultatima. To je veliki klub na Balkanu, koji je profesionalan i bogatiji sam za iskustvo njegovog treniranja.“

Rezultati govore o treneru

Petev je bio trener u više zemalja. Konstatuje da rad u svakoj od tih država je specifičan i predstavlja posebno iskustvo.

„Uvijek sam se osjećao dobro, gdje god sam bio trener. Pozitivan sam čovjek, to znaju ljudi oko mene. Nastojim napraviti dobru atmosferu u klubu. Istovremeno, jasno mi je da trenera određuje rezultat. Bilo ih je i dobrih, ali i slabijih. Nisam svugdje osvajao trofeje, ali sam se do sada trudio da ispunim zadatke.“

Na kraju smo bugarskog trenera pitali gdje mu je bilo najteže obavljati trenerski posao. Nakon kraće pauze i razmišljanja, uz uzdah, odgovorio je:

„Pa, nigdje nije bilo teško. Kada nešto radiš srcem, smatraš nebitnim pređene teškoće. Ako bih osjećao da mi je zadatak težak, onda taj posao nije ni bio za mene. Bilo mi je lijepo svugdje. Posložio sam stvari kako želim i radio da dođemo do uspjeha“, izjavio je Petev.

Izvor: Al Jazeera