Platini i Blatter optuženi za prevaru u Švicarskoj

Blatteru (85) i Platiniju (66) će se za nekoliko mjeseci suditi u federalnom krivičnom sudu u Bellinzoni, poslije šestogodišnje istrage kontroverzne isplate dva miliona dolara.

Blatter je, između ostalog, optužen za prevaru, pronevjeru sredstava FIFA-e i falsificiranje dokumenta, a Platini za prevaru, pronevjeru i falsificiranje (EPA)

Protiv bivših zvaničnika Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) Seppa Blattera i Michela Platinija podignuta je danas optužnica za prevaru i druga krivična djela, saopćila je Kancelarija državnog tužitelja Švicarske, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Blatteru (85) i Platiniju (66) će se za nekoliko mjeseci suditi u federalnom krivičnom sudu u Bellinzoni, poslije šestogodišnje istrage kontroverzne isplate dva miliona dolara, a ako budu proglašeni krivim, mogli bi biti osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Slučaj je otvoren u septembru 2015. godine i doveo je do Blatterove smjene sa funkcije predsjednika FIFA, te okončao kampanju tadašnjeg predsjednika Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Platinija da zamijeni svog bivšeg mentora.

Prevara, pronevjera…

U fokusu istrage bio je Platinijev pisani zahtjev FIFA-i u januaru 2011. godine da mu se isplate zaostale dodatne zarade za obavljanje funkcije savjetnika predsjednika tokom Blatterovog prvog mandata, od 1998. do 2002. godine za koju tužitelji navode da prikupljeni dokazi potvrđuju da su pravno neutemeljene.

Blatter je, između ostalog, optužen za prevaru, pronevjeru sredstava FIFA-e i falsificiranje dokumenta, a Platini za prevaru, pronevjeru i falsificiranje.

Za optužbe za prevaru i falsificiranje mogla bi biti izrečena zatvorska kazna do pet godina.

Izvor: Agencije

Povezane

Nekadašnji predsjednik Međunarodne nogometne federacije Joseph Sepp Blatter suspendiran je dodatno na šest godina i osam mjeseci zbog finanijskih malverzacija.

Published On 24 Mar 2021
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO