Za Pogačara su ‘Tour’ i ‘Giro’ u jednoj sezoni veliki rizik

Najboljeg biciklistu svijeta brojni ljubitelji biciklizma pozivaju da pokuša ostvariti ‘veliki double’ – pobjedu na Tour de Franceu i Giru d’ Italia – podvig koji još nije ostvaren u 21. stoljeću.

Tadej Pogačar je pobjednik posljednja dva izdanja 'Tour de Francea' (EPA)

Najbolji biciklist svijeta, Slovenac Tadej Pogačar, pobjednik posljednja dva izdanja “Tour de Francea”, kazao je kako niti u sljedećoj godini ne namjerava pokušati ostvariti veliki “double”, odnosno uz “Tour” pobijediti i na drugoj najvećoj trotjednoj utrci na svijetu – “Giru d’ Italia”, prenosi Hina.

“Još nikada u karijeri nisam vozio dva ‘grand toura’ u istoj sezoni i smatram kako to predstavlja veliki rizik. Sljedeće godine zasigurno neću dodati ‘Giro’ u svoj raspored. Možda 2023. ili kasnije. Uz ‘Tour’, na koji se namjeravam vratiti, možda nastupim na ‘Vuelti'”, izjavio je Pogačar u razgovoru za specijaliziranu internetsku stranicu CyclingNews.

Mladog Slovenca brojni ljubitelji biciklizma pozivaju da pokuša ostvariti “veliki double” koji još nije ostvaren u 21. stoljeću.

Dug popis velikana

Posljednji vozač koji je uspio pobijediti na “Giru”, koji se vozi u svibnju, te “Touru”, koji je na programu u srpnju, bio je pokojni Marco Pantani 1998. godine. Prije njega to je uspjelo još samo Talijanu Faustu Coppiju (1949, 1952), Francuzima Jacquesu Anqueltilu (1964) i Bernardu Hinaultu (1982, 1985), Belgijancu Eddyju Merckxu (1970, 1972, 1974), Ircu Stephenu Rocheu (1987) i Španjolcu Miguelu Indurainu (1992, 1993).

Britanac Chris Froome bio je posljednji vozač koji se pokušao ubaciti na taj popis – 2018. godine je osvojio “Giro”, a zatim je na “Touru” bio treći.

Izvor: Agencije