Saudijski konzorcij kupio Newcastle United

Prošlogodišnje saudijsko preuzimanje engleskog kluba propalo je zbog pitanja ljudskih prava i piraterije u ovoj bliskoistočnoj državi.

Newcastle je 14 godina bio u vlasništvu Mikea Ashleyja (EPA)

Investicijski fond iz Saudijske Arabije na čijem je čelu princ prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman postao je novi vlasnik engleskog nogometnog premierligaša Newcastle Uniteda, objavili su klub i vodstvo Premier lige.

Newcastle, koji je 14 godina bio u vlasništvu Mikea Ashleyja, kupio je konzorcij koji se sastoji od saudijskog investicijskog fonda, PCP Capital Partnersa i braće Davida i Simona Reubena, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Dosadašnji vlasnik “Svraka“ prodao je klub za 305 miliona funti (400 miliona dolara), Saudijci će sada držati u rukama 80 posto dionica, a Amanda Staveley i njena kompanija PCP Capital i braća Reuben po 10 posto.

Amnesty International tražio oštrije kriterije

“Nakon završetka testa vlasnika i direktora Premier lige, klub je prodan konzorciju s trenutnim učinkom“, saopćeno je iz Premier lige.

Konzorcij vodi Bin Salman, a fond je “težak“ čak 430 milijardi dolara, čime je Newcastle United postao jedan od najbogatijih klubova svijeta.

“Izuzetno smo ponosni što smo postali novi vlasnici Newcastle Uniteda, jednog od najpoznatijih klubova u engleskom nogometu“, rekao je u izjavi guverner saudijskog fonda Yasir Al-Rumayyan.

Prije službenog preuzimanja, Amnesty International pozvao je Premier ligu da pooštri kriterije za stjecanje nogometnog kluba u Engleskoj.

“Pod Mohammedom bin Salmanom stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji i dalje je strašno. Aktivistice za ženska prava i šiitske aktivistice dalje su uznemiravane i zatvarane, često nakon očito nakon nepravičnih suđenja“, rekao je generalni direktor Amnesty Internationala u Velikoj Britaniji Sacha Deshmukh.

Fond dokazao da neme veze sa saudijskom vladom

“Umjesto dopuštanja ljudima koji su uključeni u teška kršenja ljudskih prava da uđu u engleski nogomet samo zato što im je džep pun“, nevladina organizacija je “pozvala Premier ligu da promijeni kriterije za izbor vlasnika i direktora“ svojih klubova.

Saudijski investicijski fond je pokušao kupiti klub u julu 2020. godine, no Premier lige je stopirala prodaju.

Posao je propao jer saudijski fond nije pružio dovoljno dokaza da nemaju nikakve veze sa saudijskom vladom.

Sada su, međutim, uspjeli pružiti dovoljan dokaz da saudijska država neće kontrolirati klub, a prošli su i test za vlasnike i direktore Premier lige.

Kamen spoticanja je bilo i golemo piratsko tržište prenosa utakmica engleske lige, koje cvjeta u Saudijskoj Arabiji.

Četiri godine prikazivanja na piratskim kanalima

Katarski BeIN Sports službeni je vlasnik TV prava za Premier ligu na cijelom Bliskom istoku, no njihovi su kanali zabranjeni u Saudijskoj Arabiji četiri godine, a utakmice su se ilegalno prikazivale na piratskim kanalima.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) je u junu izdala saopćenje kojim je optužila saudijsku vladu da nije napravila ništa, već je podržala nacionalnu televizijsku mrežu beoutQ, koja je ilegalno prikazivala prenose utakmica engleske lige.

No, pravni sporovi sada su stvar prošlosti.

Saudijska vlada obećala je da će zatvoriti piratske web stranice koje djeluju u zemlji, uklonivši posljednju prepreku za postizanje dogovora s Newcastleom.

Na titulu prvaka čekaju od 1927. godine

“Premier League, Newcastle United Football Club i St James Holdings Limited danas su riješili spor oko preuzimanja kluba od konzorcija PIF, PCP Capital Partnersa i RB Sports & Media“, dodala je liga.

Newcastle United je osnovan 1892. godine, a do sada je četiri puta bio engleski prvak, no posljednji put 1927. godine.

Naslov pobjednika FA kupa na St James Parku čekaju od 1955. godine, a Liga kup nikada nisu osvojili.

Trenutno se “Svrake“ nalaze na 19. mjestu, sa tri boda osvojena u prvih sedam kola.

Ekipu vodi Steve Bruce, no već su počela nagađanja koje će veliko trenersko ime preuzeti “The Magpiese“.

Izvor: Agencije