UEFA kaznila Engleze zbog nereda na finalu EURO-a

Uoči finala Evropskog prvenstva između Engleske i Italije približno 5.000 osoba je bez ulaznica ušlo na stadion Wembley probivši sigurnosna vrata i kordone.

Nakon finala Evropska nogometna asocijacija je otvorila disciplinsku istragu (EPA)

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) kaznila je englesku nogometnu reprezentaciju sa dvije utakmice igranja pred praznim tribinama, pri čemu je druga utakmica uvjetna, zbog nereda navijača na finalu ovogodišnjeg Evropskog prvenstva protiv Italije.

Također, UEFA je kaznila i Engleski nogometni savez (FA) sa 100.000 eura, prenosi Hina.

Uoči finala EP-a između Engleske i Italije približno 5.000 osoba je bez ulaznica ušlo na stadion Wembley probivši sigurnosna vrata i kordone, što je dovelo do ružnih scena.

U neredima koji su pritom nastali povrijeđeno je 19 policajaca, dok je 39 osoba privedeno.

Nakon finala, u kojem je Italija slavila boljim izvođenjem jedanaesteraca, UEFA je otvorila disciplinsku istragu, a FA je optužen za četiri propusta, upad navijača, bacanje predmeta, nesportsko ponašanje tokom intoniranja himni te bacanje pirotehničkih sredstava.

Laserima ometali golmana

Engleski nogometni savez je već za vrijeme EURO-a kažnjen sa 30.000 eura zbog problema s publikom nakon što je golman danske reprezentacije Kasper Schmeichel ometan laserima tokom polufinalne utakmice protiv Engleske, također na Wembleyju.

Ova se kazna odnosi samo na takmičenja koja organizira UEFA, pa će “Gordi Albion“ iduću utakmicu u kvalifikacijama za SP 2022. godine protiv Albanije 12. decembra igrati uz podršku navijača.

Suspenziju će najvjerovatnije odraditi na utakmici Lige nacija u junu naredne godine.

Žrijeb Lige nacija je 16. decembra.

Izvor: Agencije