F1: Ferrari uzeo prvu vozačicu

Ferrari je objavio da je uzeo 16-godišnju Holanđanku Mayu Weug za prvu žensku članicu u historiji njihove vozačke akademije Formule 1.

'Ovo je ključni trenutak u historiji Scuderia Ferrarija i njegove akademije', rekao je šef ekipe Formule 1 (EPA - Ilustracija)

Slavna italijanska F1 ekipa Ferrari u petak je objavila da je uzela 16-godišnju Holanđanku Mayu Weug za prvu žensku članicu u historiji njihove vozačke akademije Formule 1.

Weug je bila pobjednica petodnevnog skautskog kampa u sjedištu italijanske ekipe i na test-stazama Maranello i Fiorano, a kako je kao žena bila brža od većine dječaka, dobit će priliku voziti u prvenstvu Formule 4, prenosi Hina.

Direktor Akademije Marco Matassa rekao je da je postigla ukupno najviši broj bodova od svih u historiji kampa.

Ključni trenutak

“Ovo je ključni trenutak u historiji Scuderia Ferrarija i njegove akademije,” rekao je šef ekipe Formule 1 Mattia Binotto, koji je dodao kako je Mayin dolazak jasan pokazatelj Ferrarija da moto-sport učini sve inkluzivnijim i ranopravnijim.

Weug je rođena u Španiji, ima belgijsku majku i oca Holanđana.

Akademija je do sada pomogla petorici vozača koji su kao njihovi polaznici uspjeli doći u Formulu 1, uključujući trenutnog vozača Ferrarija Charlesa Leclerca i debitanta Micka Schumachera, sina Ferrarijevog velikana Michaela

Formula 1 nije imala vozačicu koja se natjecala na Velikim nagradama još od pokojne Italijanke Lelle Lombardi 1976. iz godine.

Izvor: Agencije