Željko Obradović: Sport treba da spaja ljude

Pred diplomatskim predstavništvom Turske bile su najavljene demonstracije (Anadolija)

Trener turskog košarkaškog kluba Fenerbahce Ulkera Željko Obradović, u vezi sa ubistvom navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića preksinoć u Istanbulu, izjavio je kako sport mora biti sredstvo koje ljude spaja, a ne razdvaja, javlja agencija Anadolija.

Obradović se obratio medijima nakon susreta njegovog kluba i Istanbul Buyuksehir Belediyespora, gdje je njegova ekipa slavila 95:60, a tom prilikom se dotakao i dešavanja u Istanbulu, pred susret Galatasaraya i Crvene zvezde.

Kazavši kako je već kasno za slanje bilo kakvih poruka, Obradović je poručio:

„Nestao je jedan život i svi imamo jednu veoma važnu dužnost. Moramo dati pravu poruku, a to je da sport mora biti sredstvo koje spaja ljude, a ne razdvaja.“

Obradović je uputio poruke saučešća porodici ubijenog Marka Ivkovića. 

On je također, rekao da se treba zajedno raditi na tome da nigdje na svijetu ne dolazi do ovakvih slučajeva, te dodao da već 23 godine obavlja dužnost trenera. Obradović je poručio da sport uvijek mora ostati samo sport.

Jake policijske snage

Veliki broj pripadnika Žandarmerije i Specijalnih jedinica policije, kao i policajaca u civilu, nalazi se u središtu Beograda i kod turskog veleposlanstva zbog, kako se neslužbeno doznaje, mogućih prosvjeda navijača Crvene zvezde.

Policijske snage raspoređene su kod Skupštine Srbije i Skupštine Grada Beograda, kao i u užem središtu glavnog grada Srbije, dok se njih 200-ak, među kojima i oni s opremom za razbijanje demonstracija, nalazi pored Veleposlanstva Turske, u Krunskoj ulici.

Tamo je zamijećeno i desetak navijača Zvezde koji nose majice s oznakama navijačke skupine „Delija“.

Srpska policija je potvrdila kako za sada nemaju informacije da je zakazan nekakav skup u središtu Beograda.

Prosvjed zbog ubojstva mladog navijača Marka Ivkovića jeste najavio desničarski pokret „1389“, ali tokom dana nije bilo nikakvih masovnijih okupljanja, prenosi Tanjug.

Navodno je prosvjed trebao biti održan u podne, pa su pripadnici snaga sigurnosti raspoređeni ispred državnih institucija i veleposlanstava u središtu Beograda.

Odali počast

Najprije je bilo najavljeno da će se prosvjednici oko 12 sati okupiti kod turskog veleposlanstva, pa zatim ispred Zvezdinog stadiona, ali se u to vrijeme okupila manja skupina uglavnom mlađih navijača, koji su ubrzo odustali od prosvjeda i razišli se.

Sinoć se nekoliko stotina građana okupilo isped turskog veleposlanstva u Beogradu u znak prosvjeda zbog ubojstva navijača, ali im policija nije dozvolila da se približe zgradi tog diplomatskog predstavništva.

Prethodno su odali počast Ivkoviću i zapalili svijeće u crkvi Svetog Marka, a ispred veleposlanstva palili su baklje i pjevali Zvezdine navijačke pjesme.

Tokom prosvjeda nije bilo incidenata.

Izvor: Agencije