Zbog prijetnji novinarki 16 mjeseci zatvora

Novinarka Stanković izvještavala o protuzakonitom ponašanju navijača raznih klubova (AP)
Novinarka Stanković izvještavala o protuzakonitom ponašanju navijača raznih klubova (AP)

Jedan od vođa Partizanove navijačke grupe “Alkatraz” Miloš Radisavljević Kimi, osuđen je u srijedu na ukupno 16 mjeseci zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti i prijetnji novinarki B92 Brankici Stanković i nasilničkog ponašanja tokom fudbalske utakmice Partizan – Šahtjor u decembru 2009. godine u Beogradu.

On je ranije pravosnažno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja tokom te nogometne utakmice, ali je Apelacioni sud 11. jula 2011. ukinuo drugi dio presude kojom je bio osuđen na godinu dana zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke B92 i naložio novo suđenje, pišu beogradski mediji.

Ovom presudom kažnjen je istom kaznom od godinu dana zatvora zbog ugrožavanja Stanković, ali mu je izrečena jedinstvena kazna od godinu i četiri mjeseca zatvora u koju mu je uračunata kazna izrečena pravosnažnom presudom.

Radisavljević i Tužilaštvo imaju pravo da se ponovo žale Apelacionom sudu na dio presude.

Paljenje džamije

Navijač kome se sudi u postupku za paljenje beogradske džamije 2005. godine, u pritvoru je proveo ukupno sedam mjeseci, što mu se uračunava u kaznu.

On se tereti optužnicom da je za vrijeme utakmice Partizan – Šahtjor, koja je direktno prenošena na TV-u, gumenu lutku koja je simbolizirala Stanković “nabijao na metalnu šipku”.

Nakon toga gumenu lutku je bacio drugim navijačima, koji su pjevali pjesmu “Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija”, upućenu novinarki Stanković.

Protuzakonito ponašanje

Stanković je tih dana u autorskim emisijama iznijela i analizirala protuzakonito ponašanje navijača raznih klubova, kao i postupanje državnih organa protiv njih.

Poslije incidenta na stadionu Radisavljević je nekoliko mjeseci bio u bjekstvu, posle čega je uhapšen, a nakon izricanja prvostepene presude pušten je da se brani sa slobode.

Nakon ukidanja presude u julu prošle godine ponovo mu se gubi trag do hapšenja u Makedoniji 21. februara. Iste večeri je deportiran i smješten u Okružni zatvor u Beogradu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO