Evropske luke u problemima zbog priključenja kruzera na strujnu mrežu

Do 2030. luke u EU trebale bi izgraditi infrastrukturu koja će usidrenim brodovima omogućiti da umjesto goriva koje zagađuje okoliš koriste struju, odredila je Evropska komisija.

Lisabon bi do 2029. trebao dobiti kabal koji će luku povezati sa 4,4 kilometra udaljenom elektranom (Pedro Nunes / Reuters)

Luke u Evropskoj uniji moraju do kraja desetljeća izgraditi infrastrukturu koja će usidrenim brodovima omogućiti da priključivanjem na struju manje zagađuju okoliš. Elektrifikacija otvara i probleme te lučke vlasti u Grčkoj i Italiji brinu opskrbni kapaciteti, javlja Hina.

Do 2030. luke u EU trebale bi izgraditi infrastrukturu koja će usidrenim brodovima omogućiti da umjesto goriva koje zagađuje okoliš koriste struju, odredila je Evropska komisija.

Podaci nevladine organizacije Transport & Environment (T&E) pokazuju da brodovi najviše zagađuju zrak u Barceloni. Slijede Civitavecchia, Palma de Mallorca, Pirej i Lisabon.

Brodsko gorivo ispušta u zrak sumporni dioksid, dušikove okside i štetne čestice te ugljične plinove.

Raste broj putnika

Ovisno o odredištu broda i o važećim propisima udio sumpora u brodskom gorivu može biti i do šest puta veći od evropskog standarda za automobile, ističu u organizaciji T&E.

Broj putnika, s druge strane, konstantno raste i pojačava pritisak na ekonomiju, a elektrifikacija nije idealno rješenje te nosi i velike troškove.

Razvoj infrastrukture zakočila je slaba potražnja, tumači Constance Dijkstra iz T&E-a, dodavši da vrijedi i obrnuto.

Brodovi za krstarenja često se ne priključuju na strujnu mrežu u luci jer obaveza stupa na snagu u EU tek 2030. godine, a važan su faktor i troškovi, objašnjava.

“Prljava su goriva jeftinija opcija”, podsjeća Dijkstra.

Portugal proizvodi oko tri četvrtine struje iz obnovljivih izvora

Lisabon bi do 2029. trebao dobiti kabel koji će luku povezati sa 4,4 kilometra udaljenom elektranom, u okviru projekta vrijednog 27 miliona eura i omogućiti istovremeno priključivanje tri kruzera na mrežu, objavilo je Ministarstvo infrastrukture.

Portugal proizvodi oko tri četvrtine struje iz obnovljivih izvora, a njihov udio u proizvodnji i dalje raste.

Zamjena brodskog goriva strujom u vrijeme sidrenja smanjila bi stakleničke plinove na području lisabonske luke za 77 posto, ističu u Ministarstvu.

Barcelona bilježi najveći broj posjeta kruzera i planira im do 2026. osigurati struju na jednom od sedam lučkih terminala. Do 2030. usidreni brodovi moći će se priključiti na struju na svim terminalima.

Palma de Mallorca već opskrbljuje trajekte strujom, a do 2030. omogućit će priključivanje na mrežu i kruzerima.

Priključci za kruzere

U Civitavecchiji i Pireju mnogo su oprezniji. Lučke vlasti ističu da proučavaju, odnosno planiraju priključke za kruzere, ali brinu ih opskrbni kapaciteti.

Veliki organizator kružnih putovanja Carnival želi do 2050. sve brodove opremiti za opskrbu strujom s kopna. Grupa Royal Caribbean objavila je da bi njena cijena flota trebala biti prilagođena do 2030.

Predsjednik lisabonske luke izjavio je da još nisu donijeli odluku o tarifama, dodavši, ipak, da je brodovima za sada jeftinije koristiti gorivo.

Vlade moraju pomoći, baš kao i s električnim vozilima, smatraju u udruženju agencija za kružna putovanja CLIA.

“Svi želimo zelenu transformaciju i svako od nas mora preuzeti svoj dio tereta”, rekao je direktor udruge Alfredo Serrano, dodajući da su se kompanije obvezale do 2028. opremiti 80-ak posto kruzera za priključivanje na struju s kopna.

Izvor: Agencije