Toyota u problemima: Povlači vozila i izvinjava se zbog varanja na testiranju

Toyota je povukla 100.000 kamioneta ‘Tundra’ i 3.500 luksuznih SUV vozila; šef kompanije Aiko Toyoda se u odvojenom slučaju izvinio zbog masovnog varanja na testiranju sedam modela automobila.

U opoziv su uključena vozila modela 'Tundra' i 'Lexus LKS 600' iz 2022. i 2023. godine (Gary Cameron / Reuters)

Japanski proizvođač automobila Toyota povlači gotovo 100.000 pickup kamioneta „Tundra“ i najmanje 3.500 luksuznih SUV vozila „Lexus LKS 600“, kako bi riješio problem koji bi mogao dovesti do gubitka snage njihovih motora tokom vožnje.

Kompanija je navela da su u motorima pojedinih od navedenih vozila, možda, zaostali izvjesni ostaci iz proizvodnog procesa, što bi potencijalno dovelo do otežanog rada i, u nekim slučajevima, do potpunog zastoja motora tokom vožnje, prenio je CNN.

U opoziv su uključena vozila modela „Tundra“ i „LKS 600“ iz 2022. i 2023. godine, verzije na benzin.

Japanska kompanija još nije našla način za prevazilaženje tog problema, a vlasnicima potencijalno problematičnih vozila bit će poslano pismo do kraja jula, u kojem će im biti predočeno da Toyota radi na iznalaženju rješenja.

Nakon toga, vlasnici će dobiti instrukcije da odvezu vozilo Toyotinom dileru na besplatnu popravku, prenosi Tanjug.

Izvinjenje šefa kompanije

U međuvremenu, predsjednik kompanije Akio Toyoda uputio je izvinjenje kupcima i javnosti zbog masovnog varanja pri testiranju sedam modela automobila.

„Iskreno se izvinjavamo“, rekao je Toyoda pred novinarima, duboko se naklonivši i zadržavši poziciju nekoliko sekundi, kao što je uobičajeno u Japanu.

Istraga je pokazala da su testovi snage motora falsificirani, dok su za testiranja sudara i zračnih jastuka korišteni neadekvatni ili zastarjeli podaci, prenosi CNBC.

Kompanija Toyota Motor je nakon ovog skandala obustavila proizvodnju tri modela vozila – Corolla Fielder, Corolla Akio i Yaris Cross.

Japanska firma je istakla da vozači automobila Toyota ne trebaju biti zabrinuti, jer njihova sigurnost nije ugrožena.

Izvor: Agencije