Interni dokument: Tesla otpušta više od deset posto radnika

Prema godišnjem izvještaju za 2023. godinu, Tesla je u decembru imao 140.473 radnika.

Početkom mjeseca Tesla je preliminarno izvijestio da je prvom tromjesečju isporučio 387.000 vozila, otprilike osam posto manje nego u prva tri mjeseca 2023. (Edgar Su / Reuters)

Američki proizvođač električnih automobila Tesla planira otpustiti više od deset posto radnika, pokazao je interni dopis u koji je Reuters dobio uvid, u uvjetima posustajanja potražnje i žestoke cjenovne konkurencije.

“U pripremama kompanije za našu sljedeću fazu rasta izuzetno je važno proučiti svaki aspekt (…) kako bi se utvrdile mogućnosti smanjenja troškova i poboljšanja produktivnosti”, napisao je u dopisu radnicima izvršni direktor Elon Musk, prenosi Hina.

“U okviru tih nastojanja temeljito smo analizirali organizaciju i donijeli tešku odluku o smanjenju našeg broja zaposlenih za više od deset posto na globalnom nivou”, navodi se u dokumentu.

Tačna brojka nije navedena.

Prema godišnjem izvještaju za 2023. godinu Tesla je u decembru imao 140.473 radnika.

U Tesli nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju informaciju o otkazima, koju je prva objavila specijalizirana publikacija Electrek.

Musk je najavio otkaze za deset posto radnika i u 2022. godini, rekavši direktorima, kako je tada izvijestio Reuters, da ima “loš predosjećaj da se ekonomiji ne piše dobro”.

Kompanija do danas nije navela koliko je radnika otpustila u 2022, a njihov je broj u međuvremenu porastao.

Pad potražnje

Početkom mjeseca Tesla je preliminarno izvijestio da je u prvom tromjesečju isporučio približno 387.000 vozila, otprilike osam posto manje nego u prva tri mjeseca 2023. godine, izdvojivši, između ostalog, krizu u Crvenom moru i podmetnuti požar u pogonu kod Berlina.

Kompanija je prošle godine više puta snizila cijene kako bi održala potražnju, što se očitovalo 40-postotnim skokom prodaje i prodanih 1,8 miliona automobila. Na kraju godine prihod je naglo usporio, na samo tri posto, a uprava je upozorila da očekuje znatno slabiji rast u 2024.

Musk je tada upozorio da će kineska konkurencija “više-manje uništiti većinu drugih automobilskih kompanija u svijetu”, ako se ne postave trgovinske barijere.

Muskov poziv na uvođenje trgovinskih barijera na sve konkurentnijem tržištu nadovezao se na izvještaj koji je pokazao da je kineski BYD u četvrtom tromjesečju prodajom prestigao Teslu.

Dodatni je problem posustajanje prodaje, nakon nekoliko dobrih godina. Kineski proizvođači snizili su cijene kako bi potaknuli prodaju, a Evropa je u decembru bilježila pad za gotovo 17 posto u odnosu na isti mjesec 2022, prema udruzi ACEA.

Izvor: Agencije