Nagli pad prodaje Tesla automobila, glavni ‘krivac’ konkurencija

Kompanija, sa sjedištem u Austinu, isporučila je 386.810 vozila od januara do marta, što je gotovo devet posto manje od broja prodanih automobila u istom kvartalu prošle godine.

Sniženja cijena nekih modela su smanjila profitne marže kompanije, što je uplašilo investitore (Florence Lo / Reuters)

Prodaja električnih automobila kompanije Tesla naglo je pala u posljednjem kvartalu jer je konkurencija porasla širom svijeta, što je za posljedicu imalo i pad cijena dionica za 5,5 posto.

Kompanija, sa sjedištem u Austinu, isporučila je 386.810 vozila od januara do marta, što je gotovo devet posto manje od broja prodanih automobila u istom kvartalu prošle godine. Prodaja je, također, bila manja od očekivanja čak i najnepovoljnijih analitičara sa Wall Streeta, javlja AP.

Kompanija je za pad okrivila djelomično uvođenje ažurirane verzije limuzine Model 3 u njenu tvornicu u Kaliforniji, zatvaranje pogona zbog skretanja transporta u Crvenom moru i podmetnut požar u jednoj od tvornica u Berlinu.

Dramatično snizili cijene

U pismu investitorima početkom godine kompanija je predvidjela „znatno niži“ rast prodaje ove godine. U pismu se navodi da je kompanija između dva velika vala rasta, jedan od globalne ekspanzije modela 3 i Y, a drugog koji dolazi od modela 2, novog manjeg i jeftinijeg vozila.

Prošle godine Tesla je dramatično snizila cijene u SAD-u – i do 20.000 dolara za neke modele. Sniženja su smanjila profitne marže kompanije, što je uplašilo investitore, prenosi Beta.

Izvor: Agencije