Prosječne plate u Izraelu rekordno visoke nakon otpuštanja mnogih radnika zbog rata u Gazi

Prema službenim podacima, broj radnih mjesta je u novembru 2023. godine smanjen za 4,9 posto u odnosu na isti mjesec 2022. godine, a za 2,5 posto u odnosu na oktobar, tj.za samo jedan mjesec.

Prosječna mjesečna plata u Izraelu porasla je u novembru prošle godine za 9,5 posto na godišnjem nivou (Al Jazeera)

Prosječna mjesečna plata u Izraelu porasla je u novembru 2023. godine za 9,5 posto u odnosu na isti mjesec 2022. godine, dostigavši ​​rekordnih 12.969 šekela (3.535 dolara), prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Prema službenim podacima koje su prenijele izraelske novine Globes, prosječna realna plata (mjera kupovne moći koja uzima u obzir inflaciju) u istom mjesecu porasla je za 6 posto na godišnjem nivou.

Smanjenje radnih mjesta

Prema službenim podacima, broj radnih mjesta je u novembru 2023. godine smanjen za 4,9 posto u odnosu na isti mjesec 2022. godine, a za 2,5 posto u odnosu na oktobar, tj.za samo jedan mjesec.

Mnogi radnici su otpušteni ili na neplaćenom odsustvu zbog rata i usporavanja komercijalnih aktivnosti, navodi se u novinama, koje kažu da je to možda dovelo do vještačkog povećanja prosječne plate. Novine su navele sličnu pojavu koja se dogodila tokom pandemije COVID-19, kada je prosječna plata skočila prvenstveno zbog otpuštanja radnika s niskim primanjima.

U tehnološkoj industriji skok prosječne plate bio je veći, jer je u novembru 2023. godine porasla za 10,4 posto u odnosu na isti mjesec 2022. godine, premašivši 29.000 šekela (7.906 dolara), prema navodima u novinama. Međutim, broj radnih mjesta u tehnološkoj industriji pao je za 1 posto, što odražava stvarni porast plata radnika. U novembru 2023. godine radna mjesta u tehnološkom sektoru predstavljala su 10,4 posto ukupnih radnih mjesta u izraelskoj ekonomiji.

Upozorenje

U vezi s navedenim, izraelska Hapoalim banka upozorila je investitore i kreatore politike da ne budu pretjerani optimisti nakon podataka koje je ocijenila kao pozitivne, ističući da je veliki dio ekonomskog rasta posljedica smanjenja osnovnog broja za poređenje zabilježenog u oktobru nakon operacije Potop al-Aksa i izbijanja rata u Gazi. To znači da bi potpuni oporavak mogao biti duži nego što se prvobitno očekivalo, kako su objavile novine The Jerusalem Post.

Banka Hapoalim očekuje da će se period oporavka nivoa proizvodnje produžiti na više od godinu dana, a nedavni porast šekela djelimično pripisuje kontinuiranom rastu indeksa Wall Streeta i glasinama oko mogućeg napretka u pregovorima o sporazumu o oslobađanju zatvorenika.

Ova banka ima oprezan stav kada je riječ o inflaciji u Izraelu, očekujući da će ona porasti za 2,8 posto u narednoj godini, a istovremeno isključuje da će kamatne stope pasti u bliskoj budućnosti zbog zbrinutosti za stabilnost i tržišne uslove.

Izvor: Al Jazeera