Bivši šef Mossada: Izraelu će trebati pet godina da se oporavi

Yossi Cohen priznao da je palestinski otpor nadmašio izraelsku vojsku, zahvaljujući tunelima u Pojasu Gaze.

Cohen smatra da izraelska vojska nije spremna nositi se s dvije ratne zone u isto vrijeme (Reuters)

Yossi Cohen, bivši šef Izraelske vanjske obavještajne službe (Mossad) rekao je da će Izraelu trebati pet godina nakon rata da se oporavi.

Izraelska radiodifuzna korporacija (KAN) citirala je Cohena koji je rekao da će “Izrael morati platiti visoku cijenu da vrati taoce koje je palestinski pokret otpora odveo iz Pojasa Gaze.”

Krajem decembra prošle godine Cohen je rekao da se Pojas Gaze posebno pripremao za ovaj rat tokom posljednjih decenija i to na način koji nije uobičajen.

Priznao je da je palestinski otpor nadmašio izraelsku vojsku, zahvaljujući tunelima u Pojasu Gaze, koji čine podzemni grad s dubokim i dugim skrovištima. Dodao je da je izvršena ”logistička priprema koja omogućava mnogo veći podzemni život nego što smo mislili”.

‘Izbjegavati front s Hezbollahom’

Kada je o sjeveru Izraela riječ, izjavio je da treba nastaviti pružati priliku političkom rješenju i izbjegavati otvaranje drugog fronta, kada je Hezbollah spreman za rat. Cohen smatra da izraelska vojska nije spremna nositi se s dvije ratne zone u isto vrijeme.

Palestinski otpor, na čelu s Hamasom, pokrenuo je 7. oktobra operaciju Potop Al-Aksa, koja je uključivala kopneni, pomorski i zračni napad te infiltraciju pripadnika otpora u nekoliko izraelskih vojnih lokacija i doseljenička naselja u okolini Gaze. Operacija je uslijedila kao odgovor na izraelske napade na sveta mjesta i Palestince.

Tokom operacije i nakon nje, palestinski otpor je ubio i ranio hiljade Izraelaca. U napadu je, također, zarobljeno i najmanje 239 osoba, dok 136 njih otpor i dalje drži u zatočeništvu u Gazi.

Od 7. oktobra prošle godine, izraelska vojska vodi razorni rat protiv Gaze koji je, prema palestinskim vlastima, do subote ostavio 27.238 poginulih i 66.452 ranjenih, uglavnom žena i djece. Ujedinjeni narodi navode da je rat izazvao ogromna razaranja i humanitarnu katastrofu bez presedana.

Izvor: Al Jazeera