‘Air Serbia’ u potpunosti prešla u vlasništvo države

Zaključen je sporazum po kojem je Republika Srbija preuzela od Etihada preostalih 16,42 posto dionica aviokompanije Air Serbia, čime je ta ona u potpunosti prešla u vlasništvo države.

Air Serbia je nastala 2013. godine nakon Etihadove kupovine dionica (AFP)

Republika Srbija je postala vlasnik svih dionica aviokompanije Air Serbia, potvrdio je srbijanski ministar finansija, Siniša Mali.

Država je preuzela udio u vlasništvu koji je, kao suvlasnik od 2013. godine, imao Etihad Airways, prenijela je Beta.

Kako je precizirano, zaključen je sporazum po kojem je Republika Srbija preuzme od Etihada preostalih 16,42 posto dionica aviokompanije Air Serbia, čime je ona kompanija u potpunosti prešla u vlasništvo države.

Nastala kao nasljednica JAT Airwaysa

„Od 2013. oni (Etihad) su partneri i suvlasnici Air Serbije. Zbog njihovih poslovnih odluka oni izlaze iz Air Serbije. Na nama je da nastavimo da razvijamo tu kompaniju“, rekao je Mali, najavljujući skoro završavanje „neophodne papirologije“.

„Od kompanije koja je bila u bankrotu, napravili smo lidera [u regionu] koji sada leti na četiri kontinenta, u veliki broj zemalja i postali smo primer na koji način kroz jednu aviokompaniju koja je uspešna možete dalje da doprinesete ekonomskom razvoju zemlje“, poručio je Mali.

Kompanija Air Serbia nastala je 2013. godine kada je Etihad Airways preuzeo 49 posto dionica tadašnjeg JAT Airwaysa.

Izvor: Agencije