Jugoslovenska kinoteka prikazuje filmove po Ćopićevim djelima

Na repertoaru su filmovi ‘Orlovi rano lete’ u režiji Soje Jovanović, ‘Nikoletina Bursać’ Branka Bauera i ‘Gluvi barut’ Bahrudina Bate Čengića.

Ćopićeva djela pretvorena su i u filmove (Darko Vojinović / AP - Ilustracija)

Jugoslovenska kinoteka u Beogradu pripremila je filmski program posvećen Branku Ćopiću, koji će biti prikazan od 11. do 13. aprila.

Ciklus filmova snimljenih prema Ćopićevim djelima publika će moći pogledati u sali u Kosovskoj ulici, a na repertoaru su Orlovi rano lete u režiji Soje Jovanović, Nikoletina Bursać Branka Bauera i Gluvi barut Bahrudina Bate Čengića.

Kratki dokumentarni film Grob u žitu, prema scenariju Branka Ćopića i u režiji Puriše Đorđevića, na programu je u subotu.

Izložba inspirirana ‘Ježevom kućicom’

U Muzeju Jugoslavije je u međuvremenu otvorena izložba inspirirana Ćopićevim djelom, pod nazivom „Ježeva kućica – Izmišljanje boljeg sveta“.

„Ovim putem stvara se sinergija između filmske umetnosti i muzejskog iskustva, podstičući posetioce da istraže svet Ćopićevog stvaralaštva, upotpunjujući izložbeno iskustvo filmskim slikama“, naveo je Muzej Jugoslavije

Ćopić je rođen 1. januara 1915. u Hašanima kod Bosanske Krupe. Bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe. Pisao je pripovijetke, romane, ratne pjesme i priče za djecu.

Počinio je samoubistvo 26. marta 1984. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, podsjeća Beta.

Izvor: Agencije