Nobelovka se pridružila bojkotu njemačkih kulturnih institucija zbog Gaze

Autorica Annie Ernaux, palestinski pjesnik i aktivist Mohammed El-Kurd i glumica Indya Moore pozivaju umjetnike na štrajk protiv njemačkih institucija.

Kampanja navodi da je Njemačka usvojila 'makartističku politiku koja potiskuje slobodu izražavanja, posebno izražavanja solidarnosti s Palestinom' (Fotografije ustupili umjetnici)

Više od 500 svjetskih umjetnika, filmaša, pisaca i kulturnih radnika najavilo je da će djelovati protiv njemačkog stava o izraelskom ratu u Gazi, pozivajući kreativce da se povuku iz saradnje s njemačkim državnim udruženjima.

Pokrenuta ove sedmice, kampanja koju podržavaju francuska književnica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux i palestinski pjesnik i aktivista Mohammed El-Kurd, navodi da je Njemačka usvojila “makartističku politiku koja potiskuje slobodu izražavanja, posebno izražavanja solidarnosti s Palestinom”.

Ostali uključeni umjetnici su američka glumica Indya Moore, dobitnik britanske nagrade Turner, Tai Shani i libanski pjevač alternativnog rocka Hamed Sinno iz popularne raspuštene grupe Mashrou’ Leila.

Postupci njemačkih vlasti tokom proteklih 100-ak dana rata, kažu potpisnici, imali su jeziv učinak na cijelu naciju, posebno u umjetnosti.

“U vrijeme kada vojska koju podržava Njemačka neviđenom brzinom vrši pokolj Palestinaca, i u vrijeme rastućeg totalitarizma u njemačkim institucijama, sada je važnije nego ikad da dobri ljudi odlučno i javno odbace antipalestinski rasizam i bojkotuju organizacije koje šire ili pokrivaju taj rasizam”, rekao je El-Kurd za Al Jazeeru.

“Ne može biti uobičajenog posla tokom genocida i ne može biti saradnje s onima koji poriču, opravdavaju ili učestvuju u izraelskoj genocidnoj kampanji koja se trenutno vodi nad palestinskim narodom u opkoljenom Pojasu Gaze. To je naša moralna odgovornost.”

Zabranjeni simboli propalestinske podrške

Nazvan “Strike Germany” (Štrajk Njemačka), protest je odgovor na kontinuirani brutalni napad Izraela na Gazu u kojem je od 7. oktobra ubijeno više od 23.000 Palestinaca, od kojih je gotovo 10.000 djece. Cilj mu je skrenuti pažnju na navodno gušenje njemačkog propalestinskog zagovaranja, o čemu se naširoko izvještavalo usred najnovije eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba.

Zabranjeni su simboli propalestinske podrške, vlasti u Berlinu su zabranile skupove, a u potezu koji je naširoko osuđen kao diskriminirajući, njemački je predsjednik pozvao Arape da se distanciraju od Hamasa.

Koalicija predvođena umjetnicima zahtijeva od njemačkih vlasti da zaštite umjetničku slobodu.

“Kulturne institucije nadziru društvene mreže, peticije, otvorena pisma i javne izjave za izražavanje solidarnosti s Palestinom kako bi eliminisale kulturne radnike koji ne podržavaju nedvosmislenu podršku Njemačke Izraelu”, rekli su organizatori.

Također pozivaju njemačke institucije da se bore protiv strukturalnog rasizma, pozivajući se na njemačku rezoluciju iz 2019. protiv kampanje “Bojkot, deinvesticija, sankcije” (BDS).

Na udaru bi se mogao naći Berlinale

Odazove li se određeni broj umjetnika pozivu, bit će pogođeni njemački kulturni događaji poput nadolazećeg Berlinskog filmskog festivala, kao i udruženja poput Goethe-Instituta i muzeji poput Gropius Baua.

“Štrajkovi i bojkoti često su učinkoviti u poticanju političkih promjena”, rekao je za Al Jazeeru Phillip Ayoub, profesor političkih nauka na Univerzitetu College London.

“Oni ometaju postojeće strukture moći, a ako se učine efikasnim, mobilizuju javnu podršku. U najmanju ruku, podižu svijest o društvenim problemima i pojačavaju glasove onih koji zagovaraju u njihovo ime.”

Kaže da bi u slučaju njemačkog “neuravnoteženog i sve izolovanijeg odgovora na humanitarnu katastrofu u Gazi”, posljednja kampanja mogla dovesti u pitanje “ukorijenjeni status quo koji naučnici i umjetnici sve više kritikuju i nazivaju slijepim za palestinsku patnju i dehumanizirajućim za njihove živote”.

Strahujući od lične ili profesionalne odmazde, jedan istaknuti umjetnik koji je želio ostati anoniman, rekao je da povlačenje umjetnika predstavlja “odbijanje pristajanja na apsolutnu i neupitnu podršku Njemačke izraelskoj državi”.

“Velikodušno javno finansiranje kulture bilo je zamka. Dopustio je njemačkoj državi da cenzuriše, kontroliše i kažnjava one za koje smatra da su ideološki izvan granica”, rekao je umjetnik. “Povlačenje znači odbijanje da se bude ukras državi koja sebe smatra otvorenim umom i centrom progresivne kulture, ali zabranjuje izražavanje podrške narodu koji se suočava s genocidom… genocidom koji je djelomično naoružala sama njemačka država.”

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada