Novi investicioni paket EU za Zapadni Balkan

Nove investicije odnose se na tri prioriteta Ekonomskog i investicionog plana – životnu sredinu i klimu, održivi transport i podršku poslovnom sektoru.

Von der Leyen: Ove investicije, uz neophodne reforme i pristup jedinstvenom tržištu, pripremit će ekonomije naših partnera da se priključe Uniji (Reuters/ Stevo Vasiljevic)

Evropska komisija najavila je danas šesti investicioni paket u sklopu Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije za Zapadni Balkan za koji se očekuje da mobiliše 1,2 milijarde eura investicija, prenosi agencija Beta.

Nove investicije odnose se na tri prioriteta Ekonomskog i investicionog plana – životnu sredinu i klimu, održivi transport i podršku poslovnom sektoru.

U sklopu prvog je predviđena obnova infrastrukture za vodosnabdjevanje i kanalizaciju u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, kod drugog je riječ o napretku na željezničkoj infrastrukturi na Koridoru X, uz brzu vezu Beograd – Velika Plana koja omogućava brži protok putnika i tereta u regiji, a kod trećeg prioriteta riječ je o pokretanju novog fonda za inovacije i zelenu transformaciju regionalnih kompanija.

Izgradnja evropske budućnosti

Iz paketa će biti podržano ukupno osam novih investicija u vodosnabdjevanje i kanalizaciju, tretman otpadnih voda i željeznički transport, kao i inovacije i zelenu transformaciju malih i srednjih firmi.

Komisija je saopćila kako će investicije biti realizovane u tijesnoj saradnji sa partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je kako se ovim paketom od 1,2 milijarde eura kvalitetnom infrastrukturom jača regionalna povezanost.

“Naši zapadnobalkanski partneri grade njihovu evropsku budućnost. Te investicije, uz neophodne reforme i pristup jedinstvenom tržištu, pripremit će ekonomije naših partnera da se priključe Uniji”, istakla je čelnica Unije.

Grantovi, zajmovi, doprinosi

Investicioni paket uključuje 300 miliona eura grantova EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose ekonomija Zapadnog Balkana, saopćila je Komisija.

Paket je, navodi se, podržao Operativni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) na sastanku 1. i 2. jula.

Cilj Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan (2021-2027) je da podstakne dugoročni oporavak, ubrza zelenu i digitalnu tranziciju i ojača regionalnu saradnju i konvergenciju sa EU.

Izvor: Agencije