Crna Gora napravila važan korak prema EU

Evropska komisija preporučila održavanje Međuvladine konferencija sa Crnom Gorom i uputila pozitivan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Crna Gora je 2008. godine aplicirala za članstvo u EU, a pristupni pregovori započeli su 29. jula 2012. godine. (REUTERS/Eric Vidal)

Evropska komisija preporučila je u petak održavanje Međuvladine konferencija sa Crnom Gorom i uputila pozitivan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 (IBAR), javljaju crnogorski mediji, a prenosi Hina.

Prema neslužbenim informacijama crnogorskih medija, time je EK dala zeleno svjetlo za dalje razmatranje izvještaja u Vijeću EU-a.

Izvještaj o ispunjavanju privremenih mjerila (IBAR) Evropska komisija je predala državama članicama Evropske unije koje konačno odlučuju o nastavku procesa pristupnih pregovora između države kandidatkinje i EU.

U svojoj procjeni je EK zaključila da je Crna Gora sveukupno ispunila privremena mjerila, postigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napreduje u primjeni pravne stečevine EU-a i evropskih standarda u poglavljima 23 i 24.

Višegodišnji zastoj

U slučaju Crne Gore, pozitivan IBAR je bio neophodan da bi država izašla iz višegodišnjeg zastoja u procesu pregovora o članstvu. Podgorica je otvorila sva poglavlja, ali samo tri ih je do sada privremeno zatvorila.

Crna Gora je 2008. godine aplicirala za članstvo u EU, a pristupni pregovori započeli su 29. jula 2012. godine.

Do zastoja u pregovorima između EU i Crne Gore došlo je 2020. kada je prvi put nakon tri decenije na parlamentarnim izborima smijenjena Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića.

Pregovori su odblokirani krajem 2023, dolaskom nove Vlade koju predvodi Milojko Spajić iz populističkog Pokreta Evropa sad.

Izvor: Agencije