Skoplje spremno na izmjenu Ustava na bugarski zahtjev na dan ulaska u EU

Nova vlada u Skoplju spremna je mijenjati Ustav i unijeti bugarsku manjinu u taj dokument, no uz klauzulu da ta promjena stupi na snagu na dan ulaska Sjeverne Makedonije u Evropsku uniju.

Sjevernoj Makedoniji tek su 2022. otvoreni pregovori o članstvu u Evropskoj uniji ( REUTERS/Ognen Teofilovski)

Nova vlada u Skoplju spremna je mijenjati Ustav i unijeti bugarsku manjinu u taj dokument, no uz klauzulu da ta promjena stupi na snagu na dan ulaska Sjeverne Makedonije u Evropsku uniju, rekao je novi ministar vanjskih poslova te zemlje.

Timčo Mucunski, 34-godišnjak i potpredsjednik stranke VMRO-DPMNE koja je ponovno preuzela vlast u Sjevernoj Makedoniji, petog dana na novoj funkciji imao je svoj prvi javni nastup na Dubrovnik Forumu, prenosi Hina.

Tamo je naglasio da su Makedonci “puno puta” svjedočili dvostrukim standardima evropskih institucija, no da ipak u ogromnoj većini ostaju proevropski orijentirani jer znaju da “nema boljeg puta”.

Skoplje se godinama sporilo s Atinom o imenu države, što je riješeno 2019. dodavanjem geografske odrednice u naziv zemlje i omogućavanjem njenog ulaska u NATO. Sjevernoj Makedoniji tek su 2022. otvoreni pregovori o članstvu u Evropskoj uniji, ali je potom uslijedio ultimatum Bugarske koja želi da Skoplje promijeni Ustav te u njega uvede makedonske Bugare.

‘Neočekivani zahtjev’

Mucunski je rekao da se taj zahtjev “pojavio vrlo brzo i neočekivano te svake godine ima novi nivo” – prvo se govorilo o historiji, pa jeziku, pa manjinskim pravima u Ustavu.

Novi ministar, dio vlade smatrane nacionalističkom, dijelom i jer njeni članovi ponekad koriste staro ime države, rekao je kako je Skoplje spremno na promjenu Ustava, ali uz klauzulu da ona stupi na snagu na dan kad Sjeverna Makedonija postane članica EU-a.

“Želimo predvidljivost, želimo znati da je to zadnje bilateralno pitanje pred nama”, kazao je Mucunski, prozvavši to “racionalnim, evropskim kompromisom”.

Naglasio je da nova vlada želi dobre odnose s Bugarskom te da će ona biti fokusirana na evropsku integraciju i sve što ona nosi sa sobom – borbu protiv korupcije, vladavinu prava i ekonomski razvoj.

Izvor: Agencije