Atina upozorila novu vladu u Skoplju da ne koristi staro ime zemlje

Nova vlada u Skoplju nije dobro počela i prekršila je svoje obaveze po međunarodnim ugovorima, rekao je grčki premijer.

Otkako je premijer Mickoski preuzeo dužnost, staro ime zemlje upotrijebljeno je nekoliko puta na najvišem nivou (REUTERS/OgnenTeofilovski)

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis upozorio je u srijedu političke čelnike Sjeverne Makedonije i premijera Hristijana Mickoskija da ne koriste staro ime zemlje “Republika Makedonija”.

U govoru u parlamentu u srijedu, Micotakis je rekao da nova vlada u Skoplju “nije dobro počela” i da je prekršila svoje obaveze po međunarodnim ugovorima kada je u pitanju ulazak zemlje u EU.

Sve države članice EU-a moraju se složiti s primanjem nove članice, naglasio je.

Nacionalistička stranka VMRO-DPMNE pobijedila je na parlamentarnim izborima u maju i osnovala novu vladu.

Nacionalisti su okončali sedmogodišnju vladavinu socijaldemokrata koji su 2018. potpisali sporazum s tadašnjom grčkom vladom, uz posredovanje UN-a, i smatralo se da je time riješen spor oko naziva zemlje.

Staro ime upotrijebljeno nekoliko puta

Atina je zauzvrat priznala da postoji makedonski jezik i nacija. To je utrlo put za ulazak Sjeverne Makedonije u NATO 2020. Atina se protivila starom imenu zemlje jer se tako zove njena sjeverna pokrajina.

Otkako je premijer Mickoski preuzeo dužnost, staro ime zemlje upotrijebljeno je nekoliko puta na najvišem nivou, piše dpa a prenosi Hina.

Nova makedonska predsjednica, Gordana Siljanovska-Davkova, također je upotrijebila staro ime zemlje na svojoj inauguraciji u maju izazvavši diplomatski spor.

To je izazvalo zabrinutost u Evropskoj uniji jer se vjerovalo da je spor oko naziva zemlje riješen.

Izvor: Agencije