Predsjednici Hrvatske i Crne Gore razgovarali o usvajanju Rezolucije o Jasenovcu

Skupština Crne Gore usvojila je u petak Rezoluciju o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dachau i Mauthauzen.

Milanović je poručio da smatra da je usvajanje rezolucije štetno i da opterećuje odnos Hrvatske i Crne Gore (EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

Dužnost Crne Gore i Hrvatske je da se sa pijetetom sjećaju svih žrtava genocida u Jasenovcu, a ne da politički trguju i žrtvama i zločinom, rekao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u razgovoru sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

On je na platformi X dodao da će Crna Gora posvetiti posebnu pažnju očuvanju dobrih odnosa sa Hrvatskom u skladu s vanjskopolitičkim planom Podgorice, prenosi Tanjug.

Milanović je tokom razgovora Milatoviću poručio da smatra da je usvajanje Rezolucije štetno i da opterećuje odnos Hrvatske i Crne Gore, navedeno je u saopštenju kabineta predsjednika Hrvatske.

Saradnja država

Istakao je da je neophodno nastaviti dobru saradnju dvije države ”kako bi se izbjegle neželjene posljedice” donošenja Rezolucije, prenosi Hina.

Skupština Crne Gore usvojila je u petak Rezoluciju o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dachau i Mauthauzen. Glasala su 42 zastupnika, 41 za, a jedan protiv.

Kao predlagač, predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da sa ponosom može da kaže da je Crna Gora prva država na planeti koja se na ovakav način ponijela prema Jasenovcu.

‘Podjele unutar zemlje’

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je da Rezolucija o Jasenovcu šalje namjernu politiku podjele unutar te zemlje.

Premijer Hrvatske je rekao da je vladajuća većina u Podgorici donijela Rezoluciju “a da se nikad dosad nije bavila tom temom” i da je ona usvojena kao odgovor na Rezoluciju Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici, kako je rekao, “pod instrumentalizacijom jedne druge države u regiji”.

Plenković je poručio da će Hrvatska preduzeti mjere koje smatra primjerenima za ovakve, kako je naveo, poteze “instrumentalizacije parlamentarne većine” s ciljem narušavanja odnosa Zagreba i Podgorice.

Izvor: Al Jazeera