Crnogorski parlament usvojio Rezoluciju o Jasenovcu, Dachauu i Mauthausenu

Opozicini zastupnici nisu sudjelovali u izglasavanju rezolucije jer smatraju da na ovaj način službeni Beograd zloupotrebljava svoj utjecaj u Crnoj Gori.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu usvojili su u petak Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, glasovima 41 zastupnika vladajuće koalicije.

Jedan zastupnik bio je protiv dok opozicija i nekoliko zastupnika vlasti nisu prisustvovali glasanju. Crnogorski parlament broji ukupno 81. zastupnika. Opozicini zastupnici nisu, kako su i najavilil, sudjelovali u izglasavanju rezolucije jer smatraju da na ovaj način službeni Beograd zloupotrebljava svoj utjecaj u Crnoj Gori.

Rezoluciju je podržala većina zastupnika Pokreta Evropa Sad premijera Milojka Spajića, prosrpske desnice predsjednika parlamenta Andrije Mandića, Demokrate Alekse Bečića i SNP umjeren prosrpske partije.

Zastupnik Pokreta Evropa Sad Miodrag Laković tokom sjednice kazao je da neće podržati rezoluciju.

Odgovor na Rezoluciju o Srebrenici

Rezolucija je sredinom maja predana u parlamentarnu proceduru kao odgovor prosrpske desnice na podršku Spajićeve vlade da podrži Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim narodima.

Primarno se odnosila na logor Jasenovac, ali su uoči zasjedanja dodani i logori Dachau i Mauthausen.

Tokom rasprave predlagači, čelnici prosrpske desnice, Andrija Mandić i Milan Knežević naveli su da ova rezolucija nije usmjerena ni protiv koga.

“Crna Gora će biti prva država u regiji koja će usvojiti Rezoluciju u Jasenovcu i pozivam sve zastupnike da učestvuju u istoriji”, poručio je predsjednik crnogorske skupštine Andrija Mandić, ocjenjujući da se na ovaj način određuju u odnosu na civilizacijske vrijednosti, a da taj prijedlog nije upućen ni protiv jedne države – ni protiv Austrije, ni protiv Njemačke, ni protiv Hrvatske.

Mandić je zaključio da će ova rezolucija “služiti za ponos” onima koji glasaju za nju na pravoslavni praznik Vidivdan.

“Vidovdane, moj očinji vide, ovo treba da bude osnova za bolju i čestitiju Crnu Goru. Ovo je većinska Crna Gora. Živjela većinska Crna Gora, živjela Crna Gora”, poručio je Mandić.

Njegov koalicijski partner Milan Knežević je rezoluciji okarakterizirao kao “otpor prema relativizaciji genocida o Jasenovcu jer se iz godine u godinu, od strane nekih kvazi-istoričara u Hrvatskoj, pokušava smanjiti broj poginulih Srba”, dodajući “da je model koji je tad uspostavljen, ponovo pokušan u Bljesku i Oluji”.

Andrija Nikolić iz opozicione Demokratske partije socijalista postavio je pitanje javnosti da li moralno pravo imaju oni koji podržavaju četnički pokret, ali i Ratka Mladića i Radovana Karadžića, da prije nego njih osude, predlože ovakvu rezoluciju.

“Ovo je kukavičje jaje Aleksandra Vučića kako bi se pogoršali dobrosusjedski odnosi sa Hrvatskom. odgovornost za ovo ne snosi Mandić, već premijer Milojko Spajić i njegova partija koji sebe nazivaju pro-evropskim”, rekao je Nikolić, podsjećajući da Vučić nije dozvolio da se slična Rezolucija usvoji u parlamentu Srbije da se ne bi zaustavio evropski put te zemlje.

Abazović: Spajić je prevario Hrvate

Bivši premijer i čelnik opozicione URA Dritan Abazović rekao je da je premijer Spajić prevario Hrvate.

“Nacional je objavio da je Spajić obećao u Hrvatskoj da Rezolucija neće biti usvojena”, kazao je Abazović, podsjećajući da je službeni Zagreb pomogao Crnoj Gori u njenoj EU integraciji, te se isto dogodilo sredinom ove sedmice u Briselu gdje je Crna Gora dobila pozitivna završna mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR)

Jedini politički predstavnik Hrvata u crnogorskom parlamentu HGI-ev Adrijan Vuksanović je zahvalio Hrvatskoj i njenom državnom vrhu za podršku prilikom crnogorskom dobijanja IBAR-a, te je konstatirao da “ono što Vučić nije uspio, želi da podmetne preko Crne Gore”.

Hrvatska je ranije najavila oštar odgovor na eventualno usvajanje Rezolucije o Jasenovcu, te je iz Zagreba saopćeno da to može značajno usporiti put Crne Gore u EU.

Izvor: Agencije